Редак снимак Јосипа Броза како прича енглески језик испливао је ових дана на друштвеним мрежама, а за све "главни кривац" је чувени новинарски двојац Београђанин Зоран Кусовац и Британац Тим Џуда који су покренули расправу, у коју је укључен и видео клип са Yоутубе канала Бритисх Мовиетоне који показује како је заправо маршал Тито владао енглеским језиком.

Фото: Архива Новости

 

 

Кратак клип потиче из снимка интервјуа америчке новинарке Хелен Фисхер из агенције Унитед Пресс (УПИ) с Јосипом Брозом Титом у његовој резиденцији у Београду.

Тешко је утврдити о којој години је реч, али претпоставља се да је то негде почетком 1950-их прошлог века.

Спикер у прилогу говори како већ сам Титов пристанак на овај интервју илуструје “његов пријатељски став према западним демократијама”.

На снимку се види како новинарка и Тито разговарају уз помоћу преводиоца, али кад новинарка на крају пита југославенског државника има ли какву посебну поруку за америчке гледаоце, он ућуткава преводиоца и одговара на енглеском. Помало нервозно, као ученик пред учитељицом, али ипак успева догурати тих пар реченица до краја, иако у једном тренутку тражи праву реч које се никако не може сетити, па пуцкета прстима у смеру преводиоца.

Када је завршио прву реченицу одговора, као да ни сам није сигуран да ли је његов енглески разумљив, гледа према преводиоцу. На самом крају, као да се смеје сам себи и својим покушајима обраћања Американцима на њихову језику. Можда је најсмешније како Тито изговара реч "сyмпатхy", с нагласком на "ти".

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".