Када је магазин “Центурy” 1895. године објавио чланак посвећен експериментима чувеног научника Николе Тесле са наизменичном струјом многе је изненадило појављивање једног другог познатог лица у Теслиној лабораторији. Демонстрирајући открића српског научника на неколико слика се јасно видео славни амерички писац Самјуел Клеменс, познатији под псеудонимом – Марк Твен.

Тек мало број људи је знао да су ова двојица великих визионара већ годинама гајила веома близак однос и искрено пријатељство.

Када је Никола Тесла стигао у Америку 1884. године, Твен је већ био поштован аутор. Двојица генијалаца су се упознала 1889. године у једном њујоршком клубу за џентлмене који су обојица посећивали. 

Како данас наводе неки извори, њихово пријатељство је почело након што је Тесла искористио свој осцилатор да помогне Твену око једној прилично интимног питања. 

Наиме, књижевник је дуго времена имао проблеме са варењем, а Никола Тесла је сматрао да може да му помогне. Позвао га је код себе у лабораторију и рекао му да стане на платформу док је он покренуо свој високофреквентни осцилатор. Након око 90 секунди, према причи, Твен је отрчао до тоалета, пише портал “Хисторy буфф”.

Да ли овај Теслин помало неконвенционални метод лечења помогао Твену, не знамо, али након овога њихово пријатељство је цветало.

Фото: Профимедиа, Википедија

 

 

Тесла је Твена описао као прву особу која га је инспирисала по доласку у Америку и заиста разумела. Српски научник је био позван на венчање Твенове ћерке Кларе у јесен 1909. године, а књижевник је био радо виђен гост у лабораторији Николе Тесле.

Марк Твен је умро 21. априла 1910. године док га је Никола Тесла надживео за више од три деценије. Шест година након смрти познатог књижевника објављен је његов последњи роман “Тајанствени странац”. У њему је Твен описао Анђела који са неба силази у мало аустријско село како би групу дечака подучио тајнама света.

У овом лику и открићима о којима прича многи и данас препознају Николу Теслу и његов Смиљан.

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".