Лепа Брена је надимак добила давне 1975. године, још у средњошколским данима, а за све је крив њен кошаркашки тренер, што је Брена испричала у свом документарном филму "Лепа Брена – године Слатког греха".

– У том периоду почела сам активно да тренирам кошарку. На кошаркашком терену је и настао мој данашњи надимак Брена. Надимак ми је дао мој тадашњи кошаркашки тренер, Влада Бајер. Тренеру је било компликовано да ме дозива: “Фахрета, Фахрета!” Играла сам центра или бека. Моје колегинице биле су Мила, Ката… Све нека кратка имена. И каже он мени: “Ја ћу тебе звати Брена”. Ја кажем: “Ко је та Брена?!” Као прво, глупо име. Мислим, од свих имена која су могла бити лепша – открила је певачица.

Фото: АТА имагес

 

– У Босни, то је био синоним за лепу девојку. Увек сам волела да се истичем, да се изборим за своје место под сунцем. Ма, била сам као шило! Зато сам се и нашла под кошем, с лоптом у рукама. Ту је дошао до изражаја и мој смисао за реалност. Схватила сам да нисам довољно талентована за кошарку и да ће увек бити бољих од мене, које нећу достићи. Када ме је касније Саша Поповић питао имам ли неки надимак, сетила сам се тог догађаја, и тако постала – Брена. Током гимназијских дана почела сам да певам по забавама. Коначно сам схватила да је сцена мој терен – испричала је Брена.

Године 1981. покојни Милован Илић Минимакс испред Брена додао је и Лепа, па је тако настао надимак под којим се певачица прославила.

Фото: АТА имагес

 

– Нисам волела то Лепа јер нисам мислила да сам лепа на тај начин – истакла је фолк дива.

Фахрета Живојиновић је једна од многих јавних личности са домаће сцене која је променила веру. Из ислама певачица је прешла у православље, а на крштењу добила име Јелена, како су истали многи домаћи медији. Брена никада није причала о разлозима који су је навели на овај потез, али се придржава свих правила ‘нове вере’, те празнује православне празнике и славу Аранђеловдан.

БОНУС ВИДЕО: