На месту на којем се данас налази некада је био кружни ток, који је добио име Мостар по мосту који је сваке године односила набујала Мокролушка река.

Кроз престоницу је тада прошао аутопут, а петља је, у почетку, збуњивала возаче, који су морали да се привикну и науче да се снађу у правом малом саобраћајном лавиринту. У то доба, путеви са више трака у једном правцу били су новима, па је престројавање многим возачима било велика непознаница.

Фото: Архива Новости/В. Данилов

 

Овај део града носио је назив Мостар и пре изградње петље, мада многи садашњи становници престонице мисле да је име везано искључиво за завршетак Газеле и необични распоред саобраћајница које вијугају испод моста.

Но, ''Мостар'' је заправо добио име знатно раније. У сећањима старих Београђана дуго је остала прича како је некада, трасом аутопута, односно данашњом Улицом Франше д’Епереа текла Мокролушка река. Она је повезивала изворе из Малог Мокрог Луга и правећи водоток кроз ову котлину уливала се у Саву испод данашње петље.

Фото: Анђела Стевановић

 

Сада је та река каптирана и тече испод улице, кроз подземни колектор. То је армирано-бетонски тунел димензија 5,5 са 5,5 метара. Вода и данас хучи туда, али далеко од очију Београђана.

Мокролушка река је крајем 19. и почетком 20. века с пролећа умела да набуја и да однесе дрвени мост којим су ондашњи варошани прелазили ка Сењаку. Како су сваке године после бујица наново морали да поправљају мост, тако су стари житељи нашег града ово место и прозвали - Мостар.

БОНУС ВИДЕО: