Од ове ликвидације прошло је тачно 26 година, она је и даље, иако је већина информација позната обавијена неком мистеријом и митским причама, које су још више подгрејали новински наслови у руској и турској штампи да се све заправо није ни одиграло, иако се удовица сликала поред супруговог мртвог тела.

Ова прича о ликвидацији руског непријатеља број 1 имала је своју предисторију која је започела са процесом дезинтеграције СССР-а.

Фото: Јутјуб принткстин/AP Archive

 

Нaиме у новембру 1990. Врховни Совјет Чеченско-Ингушке АССР, која се налазила у саставу РСФСР, усвојио је Декларацију о државном суверенитету и тог тренутка на сцену ступио је званично сепаратистички покрет, који је покренуо крвави грађански рат крајем новембра 1994. Као вођа тог покрета истакао се бивши совјетски генерал и пилот стратешког бомбардера ТУ-95 Џохар Мујсевич Дудајев, који је у 46. години живота одлучио да напусти војни позив у чину генерал-мајора и преузме управљање непризнатом републиком Ичекријом која је својим поступцима и снажном исламизацијом гурнула прст у око Москви.

Џохар Дудајев спадао је у бајрактаре чеченског сепаратистичког покрета, а велику популарност Чечена стекао је кад је одбио да потпише савезни уговор којим је Руска Совјетска Федеративна Социјалистичка Република реорганизована у Руску Федерацију. Дудајев је одбио и да призна нови устав Русије.

Фото: Јутјуб принтскрин/AP Archive

 

Дудајев није био само за отцепљење Чеченије од Руске Федерације, него је своју земљу хтео да одвоји од Ингушетије са којом су чинили јединствену републику. Иначе оба народа су били муслимани.

Први чеченски рат завршио се катстрофално по руску војску. Неодлучност, издаја, уцена и стални напади стравично су деловали на морал руских војника. Русија је паралелно са војном акцијом тражила мировно решење овог конфликта, али и начин да се елиминишу вође побуне.

Фото: Профимедиа

 

Тог пролећа 1996. Борис Јељцин донео је одлуку да се по други пут кандидује за председника Руске Федерације. Са 31. мартом исте године уследила је нова фаза Чеченског рата.

Јељцин је донео план о "Решењу кризе у Чеченској републици", а најважнија тачка била је престанак ратних операција на територији Чечанске Републике почев од 31. марта 1996. Кремљ је схватио да је постизање мира било немогуће без Дудајева, ма колио га мрзели. Вероватно су одређени кораци у том правцу били предузети. Међутим сукоб две струје унутар војске и ФСБ био је очигледан. Ко је превагнуо и донео долуку да Дудајев буде ликвидиран и данас су непознате. Претпоставка која и данас егзистира тврди да је сматрано да кад главни мозак чеченског отпора буде уклоњен лакше ће се закључити мир.

Фото: Јутјуб принткстин/BBC Newsnight

 

Како је Дудајев лоциран

Обавештајци ФСБ и ГРУ тражили су начин како да доскоче Џохару Дудајеву. Скоро је било немогуће доћи до тачних информација о томе где се креће и о његовим навикама. Уз помоћ доушника које су у ФСБ морали да потплате, за шта је утрошено милион долара сазнало се да је Дудајев често долазио у село Гехи Чу и то до 21. априла чак три пута на исту локацију, као и да тог 21. априла планира поновни долазак.

У оптицају је било још једно село у близни где су Руси на пут и локацију коју је исто посећивао Дудајев поставили претходно нагазне мине,али се он више није ту појавио. У свим плановима фигурирало је село Гехи Чу. Међутим, изненађење је морало бити постигнуто и једино је било могућа брза ликвидација уз помоћ авијације.

План је добио зелено светло. Такође ФСБ дошао је података да Дудајев често зове пријатеља Константина Боровог. Оперативци ФСБ сазнали су време када Дудајев позива Борова, колико трају разговори. Идеја о ликвидацији сама по себи се наметнула да заправо Дудајев буде ликвидиран противрадарском ракетом која била лансирана са авиона на његов телефон док буде причао.

Тежило се да за план ликвидације зна што мање људи, како би се спречило да операција пропадне и у томе се успело.

Тог 21. априла 1996. у вечерњим часовима када је посада руског авакса А-50 полетела, почела је операција ликвидације Џохара Дудајева. Мали број знао је да је у летелицу уграђен био уређај за пресретање и откривање сигнала сателитског телефона. Авион је полетео са војног аеродрома на западу Русије и узео правац према Чеченији. Са другог аедродома полетела су и два фронтовска ловца Сухој Су-24М који су испод крила носили по две противрадарске ракете Кх-27ПС.

Док се А-50 попео на висину од 12.000 метара и почео да кружи уз границу са Чеченијом, Џохар Дудајев кренуо је на стару локацију одакле ће моћи без сметњи да уз помоћ свог сателитског телефона позове пријатеље у Москви.

Коновој од три ладе ниве зауставио се у селу Гехи Чу на југу Чеченије. Из једне ладе ниве изашао је Џохар Дудајев и укључио свој сателитски телефон постављен на хаубу аутомобила. Чим је добио сателитски сигнал назвао је број Константина Борова, са којим је Дудајев контактирао понекад и по неколико пута дневно.

Фото: Јутјуб принтскрин/Телеканал ATR

 

Неколико секунди после позива Боровом, уређај на "А-50" је ухватио сигнал сателитског телефона. Откирвање локације било је довољно да један од два СУ-24М лансира противрадарску ракету.

Противрадарска ракета Кх-27ПС погодила је Ладу Ниву, у близини које је Дудајев разговарао телефоном. Двојица његових чувара, који су били у аутомобилу, су погинули, као и Дудајев. Супруга Џохара Дудајева, Ала пуком срећом је преживела, јер је неколико секунди пре удара ракете отишла на оближњу ливаду и склонила се од возила и тиме избегла смрт. Осим три телохранитеља заједно са Дудајевим убијен је представник чеченске републике Ичкерија у Москви Хамад Курбанов и још две особе, од којих је наводно једна радила за ФСБ.

Испоставило се касније да је Дудајев после напада противрадарском ракетом био жив и да је преминуо два сата касније у локалној болници.

Наредног дана 22. априла 1996. Борис Јељцин налазио се у посети у Хабаровску, када га је директор ФСБ Барсуков обавестио да је Дудајев убијен. Јељцин се затим вратио за сто и узвикнуо. "Данас је наш празник". Наредног 23. априла цео свет је знао да је Дудајев убијен.

Ко је био Џохар Дудајев

Џохар Мујсевич Дудајев рођен је 15. априла 1944. у селу Првомајскоје у Чеченији. Исте године његова породица је исељена у Казахстан. Био је то Стаљинов одговор на држање Чечена у Другом светском рату за време окупације тог дела Совјетског Савеза 1942-1943. По завршетку основне школе Дудајев је уписао војну ваздухопловну школу, после тога завршио је Војну ваздухопловну академију Јурирј Алексејевич Гагарин. Војну каријеру започео је 1966, као заменик командира летелице у ескадрили тешких бомбардера Ту-95. Војну каријеру завршио је у Естонији у граду Тарту кад је дао оставку у чину генерал-мајора.

Фото: Јутјуб принткстин/AP Archive

 

Политичку каријеру почео је да гради кад је стао на чело Извршног комитета Уједнињеног конгреса чеченског народа. Наредне 1991. окончао је чланство у Комунистичкој партији Совјетског Савеза у којој је био од 1968. године

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: