Први симптоми појаве диоптрије за читање 

У периоду кад је човек радно најактивнији и најостваренији, око четрдесет и пете године живота, почиње да примећује да све теже чита, да слабије види текст на мобилном телефону и рачунару, да су му предмети на блиској раздаљини ван фокуса, и да све теже види на близину кад светло није идеално. Потом, већина особа око педесете године живота постаје потпуно зависна од непрестаног стављања и скидања наочара за читање.

То се јавља због појаве диоптрије за читање – пресбиопије. Пресбиопија настаје као последица физиолошког слабљења акомодације - способности ока да фокусира на раздаљинама ближим оку.

Наочаре за близину као најмање комфорно решење

У почетку то се компензује удаљавањем посматраног предмета од ока или појачавањем светла, али како пресбиопија напредује особе примећују да не могу више да функционишу без наочара за близину. Код особа које нису раније имале наочаре за даљину, обично се прво прописује мања диоптрија од око +0.75 до +1.0, која потом постепено расте како године пролазе.

Фото: Промо

Живот без ограничења и добар вид без наочара за читање

 

За многе је то први знак старења и због активног начина живота многе особе веома тешко прихватају да су одједном,  постале потпуно зависне од оптичког помагала као што су наочаре, што им значајно и свакодневно умањује квалитет живота. Поготово што је данас због начина живота и коришћења паметних телефона, наочаре за читање потребно ставити и скинути небројено пута у току дана.

Управо се из тих разлога пацијенти јављају са питањем да ли је могуће уклонити диоптрију за читање и решити се наочара за близину?

Данас постоје два основна хируршка приступа корекцији диоптрији за читање. Једна од опција јесте процедура која се зове рефрактивна замена сочива у току које се пацијенту уграђују или мултифокална сочива или такозвана сочива са проширеним опсегом вида (ЕДОФ сочива). У току те процедуре се природна очна сочива замењују вештачким сочивима, која омогућавају вид на свим дистанцама без потребе за ношењем наочара. Пацијент не осећа сочива која се уграде, око не може да их одбаци и остају трајно у оку. Та процедура је идентична операцији катаракте и данас се веома често изводи. 

Фото: Промо

Интраокуларна сочива последње генерације за корекцију диоптрије

 

Друга опција јесте корекција диоптрије за читање ласерском Presbymax процедуром. У току ње се помоћу напредних ласера, једног фемто ласера и другог еxцимер ласера, доминанто око оптимизује да добро види даљину без наочара, а друго недоминантно да добро види близину без наочара. Тако да кад особа гледа са оба ока има широк опсег вида без наочара. Предност те процедуре је што је минимлано инвазивна, ради се на најповршнијем делу ока рожњачи, те се саветује пацијентима код којих је паметно избећи  уградњу сочива, што су обично кратковиди пацијенти са минус диоптријом за даљину (миопи). Ефекат ласерског скидања диоптрије за близину временом слаби, како пресбиопија напредује, и обично је потребно поновити процедуру након 5 до 10 година.

Фото: Промо

Напредан фемто ласер за ласерску корекцију диоптрије

 

Колико траје оправак након уклањања диоптрије за читање?

Било да се ради у уградњи сочива или ласерском уклањају диоптрије, све интервенције се обављају у капљичној анестезији, безболне су и трају око 15 минута. Пацијенти већ двадесетак минута након интервенције могу да иду кући, а већини радних активности могу да се врате након 3 до 7 дана.

Који начин уклањања диоптрије за читање је најбољи?

Фото: Промо

Индивидуализован приступ у односу на потребе пацијента

 

Не постоји најбољи начин за корекцију диоптрије за близину, већ постоји најадекватнији начин за сваког појединачног пацијента. То зависи од више фактора као што су висина диоптрије, године пацијента, провидности природног очног сочива, стања сузног филма, личних преференци и потреба пацијента и многих других. У току прегледа за уклањање диоптрије за читање се сагледава комплетно стање и препоручује процедура за коју се процени да је најбоља за пацијента. 

Очна болница Професионал