Влада у Приштини усвојила је нацрт закона о потврђивању уговора са Данском о коришћењу Казнено-поправног завода у Гњилану за издржавање затворских казни данских држављана. Одлуку да уступи коришћење затворских капацитета у Гњилану влада је донела на електронској седници, чиме‚ ће се, када буде коначно усвојена, омогућити ублажавање притиска на казнено-поправни систем Данске и обезбедити одговарајући услови за затворенике те земље.

Министри правде споразум су потписали 26. априла 2022. у Приштини и 16. маја 2022. у Копенхагену. У децембру 2021. потписано је писмо сагласности за трансфер 300 затвореника из Данске у Гњилане.

У априлу 2022. документ је претворен у Уговор, према којем је било предвиђено да се изврши трансфер затвореника почетком 2023.

Уговор са Данском предвиђен је на десет година. За употребу појединачних и заједничких ћелија, Данска ће властима у Приштини платити 200 милиона евра. Од тог износа 30 милиона је планирано за обновљиве изворе енергије, док је остатак за инвестиције у Казнено-поправну службу.

Према Уговору, Данска неће слати затворенике осуђене за терористичка дела, за ратне злочине и затворенике са дијагнозом озбиљних менталних поремец́аја којима је потребна медицинска нега ван затвора.

Руководиоци и стражари у затвору у Гњилану биће из Данске и локалне поправне службе.

Власти у Данској су раније саопштиле да је њихов затворски капацитет попуњен 100 одсто, што значи да је ситуација алармантана, пошто је број затвореника порастао за скоро 20 одсто од 2015. године.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: