Више од 670 људи погинуло је у великом клизишту на Папуи Новој Гвинеји, саопштила је Међународна организација за миграције (ИОМ). Акција спасавања и даље траје. Многи су затрпани, а ИОМ је објавио да је само пет тела извучено из рушевина до данас.

Један мушкарац и жена су извучени живи, након што су спасиоци чули како их дозивају испод рушевина.

Агенција УН заснива своју процену о броју погинулих на информацијама које су дали званичници у селу Јамбали, у провинцији Енга. Они су рекли да је више од 150 кућа затрпано у клизишту. Евакуисано је око 1.250 људи.

 

 

Више од 2.000 затрпаних

Више од 2.000 људи затрпано је у клизишту, саопштио је данас Национални центар за природне катастрофе Папуе Нове Гвинеје.

"Клизиште је затрпало више од 2.000 људи, довело до великих разарања грађевина и проузроковало велике ударе на економију земље", наведено је у писму који је Центар упутио Уједињеним нацијама.

Фото: Профимедиа

 

 

Међународна организација за миграције претходно је саопштила да се верује да је више од 670 људи погинуло у клизишту. ББЦ наводи да су људи на појединим местима затрпани на дубини од 10 метара.

Клизиште је блокирало приступ аутопуту, због чега се до тог подручја може стићи једино хеликоптером.

Премијер Папуе Нове Гвинеје Џејмс Марапе изјавио је да у потрази за преживелима и пружању помоћи учествују припадници служби за ванредне ситуације, војске и комуналних служби.

Фото: Профимедиа

 

 

Сељани копају по блату у потрази за затрпанима

Како пише "Дејли мејл", више од 72 сата након што се активирало клизиште низ планину Мунгало, босоноги сељани трагају по блату за својим вољенима уз помоћ лопата, секира и импровизованих алатки.

Тешка машинерија и помоћ споро пристижу због удаљености локације и неприступачности терена, те оштећених путева.

Фото: Профимедиа

 

 

Племенски рат у близини приморао је хуманитарне раднике да путују у конвојима праћени војницима и да се ноћу враћају у престоницу провинције око 60 км даље, наводи портал.

- Разарање је огромно. Потребне су им машинерија и друга опрема да извуку (затрпана) тела. Суочени смо са великим проблемом - рекао је председник локалне трговинске коморе Никсон Пакеа, пренео је "Дејли мејл".

БОНУС ВИДЕО