Evo nekoliko situacija kada bi trebalo da izbegavate beli luk:

Osobe sa probavnim smetnjama

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Beli luk može pogoršati simptome poput gorušice i nelagodnosti kod osoba sa GERB-om.

Sindrom iritabilnog kolona (IBS):

Beli luk sadrži fruktane, vrstu vlakana koja može izazvati nadutost i gasove kod osoba sa IBS-om, što može povećati simptome poput grčeva i dijareje.

Foto: Profimedia

 

Osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi

Beli luk ima antikoagulantna svojstva (razređuje krv), što može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje već uzimaju lekove poput aspirina ili drugih lekova za razređivanje krvi. U tim slučajevima, konzumiranje većih količina belog luka može izazvati probleme.

Osobe sa alergijama na beli luk

Iako retko, neki ljudi mogu biti alergični na beli luk. Simptomi mogu uključivati svrab, crvenilo kože, osipe, oticanje, pa čak i teže reakcije poput otežanog disanja. Ako sumnjate na alergiju, izbegavajte beli luk i posavetujte se sa lekarom.

Foto: Profimedia

 

Trudnice i dojilje (u velikim količinama)

Beli luk je siguran u umerenim količinama tokom trudnoće i dojenja, ali u većim količinama može izazvati nelagodnosti poput gorušice ili probavnih smetnji. Takođe, može imati blagi uticaj na krvni pritisak, pa se preporučuje oprez.

Osobe sa niskim krvnim pritiskom

Beli luk može snižavati krvni pritisak, pa osobe sa hipotenzijom (niskim krvnim pritiskom) treba da budu oprezne i da ne konzumiraju previše belog luka, kako bi izbegle prekomerno sniženje pritiska.

Foto: Profimedia

 

Osobe sa problemima sa varenjem (dispepsija)

Beli luk može izazvati nelagodnosti kao što su bolovi u stomaku, nadutost i gasove kod osoba sa dispepsijom ili lošom probavom.

Ako se prepoznajete u jednoj od ovih grupa, najbolje je da se konsultujete sa lekarom pre nego što uključite beli luk u svoju ishranu, naročito u većim količinama.

(Alo)

BONUS VIDEO: