Takođe, rafinisani šećeri izazivaju prekomerni rad pankreasa, što ga s vremenom iscrpljuje i povećava rizik od insulinske rezistencije i drugih metaboličkih poremećaja. Ove namirnice treba konzumirati umerenim količinama, dok bi pravilna ishrana, bogata vlaknima, zdravim mastima i antioksidansima, pomogla u održavanju optimalnog funkcionisanja pankreasa.

Evo popisa namirnica koje mogu negativno uticati na zdravlje pankreasa:

1. Previše rafinisanih šećera i brza hrana

Namirnice bogate šećerima, poput gaziranih napitaka, grickalica i brze hrane, opterećuju pankreas, koji mora da proizvodi veliku količinu insulina kako bi regulisao nivo šećera u krvi. Dugotrajna konzumacija može povećati rizik od dijabetesa.

Foto: Shutterstock

 

2. Pržena hrana i zasićene masti

Pržena jela i hrana bogata zasićenim mastima, kao što su brza hrana, prženi krompir i pržena piletina, mogu izazvati upalu pankreasa i povećati rizik od pankreatitisa.

3. Alkohol

Prekomerni unos alkohola direktno opterećuje pankreas, uzrokujući upale i može izazvati ozbiljne probleme poput akutnog pankreatitisa.

Foto: Profimedia/Predrag Mitić

 

4. Previše crvenog mesa

Crveno meso i procesirani mesni proizvodi bogati su zasićenim mastima i natrijumom, što može povećati opterećenje pankreasa i izazvati probleme sa varenjem.

5. Povećana konzumacija trans masti

Trans masti, koje se nalaze u mnogim industrijski prerađenim proizvodima poput keksa, brze hrane i margarina, mogu izazvati oštećenje pankreasa i povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Ove namirnice treba izbegavati ili unositi umerenim količinama, kako bi se sačuvalo zdravlje pankreasa i celokupnog organizma.

(Stil)

BONUS VIDEO: