Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija podržavaju inicijativu da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, saopšteno je danas na zajedničkoj pres konerenciji predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i premijera Crne Gore i Albanije, Dritana Abazovića i Edi Rame.


Zelenski je rekao da je svestan da je Crna Gora mala zemlja, koja limitirano može da pomogne kad je u pitanju humanitarna i vojna pomoć, ali da "gde ima volje, ima i načina".

- Započeli smo dijalog i to je vrlo bitno. Zemlja koja je u ratu kao Ukrajina ima mnogo problema. Svakog dana je na stotine ranjenih. Apel za pomoć je upućen i Crnoj Gori, ali i svim drugim partnerima - kazao je Zelenski, prenele su podgoričke Vijesti.

Foto: Profimedia

 


On je dodao da je bitno što ima podršku zemalja članica NATO-a, jer je pitanje bezbednosti prioritet i da bi Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija mogle, kao članice NATO-a, pitanje bezbednosti Ukrajine da postave na sastancima Alijanse.

Abazović je rekao da je poseta Kijevu moralna i politička obaveza, i da ukrajinski narod u neku ruku u ovoj situaciji "čini čuda".

- Vi se borite za principe i mogućnost izbora načina života. Imate podršku Crne Gore da u skladu sa željom vaših građana postanete deo evropske familije - naveo je crnogorski premijer.

On je kazao da je najbitnije da rat stane, kako bi se sprečila dalja smrt i devastacija, a da se nakon toga nada početku obnove Ukrajine, i da će Crna Gora pomoći koliko god bude mogla.

Foto: Profimedia

 

- Ovo je poruka i velikim silama da stanemo svi na istu stranu kada je u pitanju odbrana demokratskih principa - rekao je Abazović.

On je, kako je preneo portal RTCG, snažno podržao Ukrajnu i najavio da će Crna Gora pomoći toj državi u skladu sa svojim mogućnostima.

Abazović je rekao je da je Zelenskom preneo poruku da Crna Gora snažno podržava ukrajinske EU integracije i da je spremna da podrži Ukrajinu i vojno i finansijski.

Abazović, Rama i Zelenski su najavili i zajedničku izjavu kojom će podržati EU budućnost Ukrajine.

BONUS VIDEO:

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".