Fejsbuk grupa "Live from Greece" okupila je na jednom mestu mnogobrojne srpske turiste koji letuju ili su zainteresovani za odlazak u Grčku, a administrator te stranice Ana Nikolić objavila je upozorenje u vezi sa odlaskom na Halkidiki.

Bacanje opušaka od cigareta iz automobila predstavlja praksu koja je, nažalost, prisutna kod velikog broja ljudi, a ona može biti papreno kažnjena u Grčkoj.

Momentu kada su nadležni organi kaznili nesavesnog vozača, prisustvovala je Ana, a "rigozorozne" mere prisutne su zbog povećane opasnosti od požara.

NJenu objavi prenosimo u celosti:

- Juče je na Halkidikiju jedna osoba novčano kažnjena zbog bacanja opuška iz auta. Kaznu je napisala Vatrogasna služba. U periodu kada su velike suše i visoke temperature, bacanje opuška u prirodu može vrlo lako izazvati požar. Vatrogasci patroliraju Halkidikijem, ali i drugim destinacijama zbog izuzetno visokih temperatura.

Minimalna kazna za ovaj prekršaj od strane Vatrogasne službe je 200€, ali se novčana kazna skalira u zavinosti od kategorije rizika. Ako napravite prekršaj u periodu kada postoji visok rizik od požara kao što je sada, kazna bi bila minimum 400€, a verovatno i više. Maksimalna kazna je 5000€, u slučaju ponovljenog prekršaja.

Generalni sekretarijat civilne zaštite ažurira kartu opasnosti od požara po regijama i oblastima, na osnovu koje se i određuje visina kazne.

Najodgovornija za ove provere je saobraćajna policija. Po grčkom zakonu: ‘Vozači svih vrsta vozila koji iz svog vozila bacaju predmete ili materije koje zagađuju sredinu ili mogu izazvati požar ili nezgodu, kao što su cigarete, kažnjavaju se oduzimanjem na licu mesta saobraćajnih i vozačke dozvole na 60 dana.‘

Inače, pušenje u automobilu je dozvoljeno zakonom, uz veoma uslov: u vozilu ne sme biti dete mlađe od 12 godina. Kršenje ovog propisa dovodi do veoma visokih kazni.

Za navedeni prekršaj, kažnjava se administrativnom kaznom od 1.500 evra putnik koji puši bez obzira da li je vozač, dok se novčana kazna udvostručuje i iznosi 3.000 evra, ako pušač vozi vozilo javne namene‘.

Pored toga, vozačima ovih vozila se oduzima vozačka dozvola na period od mesec dana za svaki prekršaj, čak i ako prekršaj nisu učinili sami, već lice koje se vozi u automobilu - istakla je Ana Nikolić.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".