Nedavni slučaj na trci na grčkoj planini Falakro u Drami završena je tragedijom, jer je jedan od planinara poginuo kada ga je udario grom, a drugi je u teškom stanju prevezen helikopterom u u Hrisupoli, a zatim u bolnicu Kavala.

Treći penjač, koji je ostao sa poginulim i povređenim trkačem celu noć pokazivao je znake hipotermije, a sa njima je bila i žena koja je odvedena kući u stanju šoka.Trka je počela u subotu uveče, a poraženi tim je bio blizu cilja kada se dogodio smrtni slučaj.

Postavlja se pitanje kako se čuvati u sličnim situacijama i šta treba uraditi da bi se maksimalno zaštitili kada se u toku nevremena nađemo napolju.

Saveti zaštitite od udara groma

Kada grmi, izbegavajte stajanje ispod drveća ili blizu prozora.

Kada je oluja treba izbegavati ravne velike površine, znači široke livade ili uzvišenja.

Da li treba leći na zemlju kada grmi, a napolju ste?

Ako ste ipak na livadi, najbolje je da čučnete na kolena i da ih obuhvatite rukama. Naravno, ako imate neke metalne predmete - odbacite ih. To je bolje rešenje nego da legnete na zemlju, a ako to ipak uradite nemojte da legnete ravno na tlo.

Takođe, trčanje može pomoći u smanjenju pretnje od groma jer ograničava vreme kada su oba stopala na tlu u istom trenutku.

Odbacivanje metalnih predmeta je naročito važno za poljoprivrednike. Potrebno je da odbace sve alatke, da čučnu i da budu što niži. Naravno, treba izbegavati i nošenje kišobrana.

Ono što je posebno bitno je da se izbegava boravak na čamcu ili mostu, jer voda takođe privlači gromove.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".