Pravoslavni vernici sutra, 12. oktobra obeležavaju praznik Miholjdan, dan od kojeg se prema verovanju smatra da počinje prava jesen, a topli oktobarski dani nazivaju se Miholjsko leto.

Praznik se obeležava u čast Svetog Kirjaka Otšelnika, a jedna od zanimljivih stvari vezanih za praznik jeste da ga na isti dan obeležavaju katolici, pravoslavci i protestanti širom Evrope.

Foto: Vikipedija

 

 

Sveti Kirijak rođen je u Korintu krajem četvrtog veka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina. Monaški život započeo je u Jerusalimu, a služio je u više manastira. Prema spisima smatra se da je bio krupan i snžan čovek iako je ceo život proveo u strogom postu. Pred kraj života boravio je u monaškoj porodici Svetog Haritona, gde su monasi jeli jedanput dnevno, i to po zalasku Sunca. Poslednje godine života proveo je u pustinji, a poživeo je 109. godina. Monasi su ga poštovali kao iscelitelja i utešitelja ljudi.

Praznik Svetog Kirijaka (Miholjdan) mnogi ljudi u Srbiji slave kao porodičnu krsnu slavu. Takođe, u Boki Kotorskoj Sveti Kirijak se smatra zaštitnikom pomoraca. Postoje razna verovanja i običjai koji se još od naših predaka poštuju nja Miholjdan. Jedan od njih heste da na Miholjdan treba završiti sve poslove, okončati ono pto je započelo. Ali se treba uzdržati i od fizičkog rada, kako bi se pronašlo vreme za molitvu i negovanje duše.

Pošto se verovalo da na Miholjdan treba završiti sve poslove, onda se na ovja praznik nekada nisu organizovala venčanja i svadbe, jer su verovali da su im gosti na taj dan zauzeti.

Foto: Vikipedija

 

 

U Boki Kortorskoj Miholjdan je praznik pomoraca, nazivaju ga još i gospodski praznik, a nekada su ga slavile čuvene pomorske porodice tog kraja. Mornari na ovaj dan ne bi isplovljavali na more. Nekada se verovalo da osobe koje su rođene na Miholjdan imaju posebne talente i darove i da će imati puno sreće u životu.

S obzirom da se Miholjdan 2022. godine obeležava u sredu, gozba na slavi treba da bude posna na ulju.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".