Nije ga niko hteo, niti je bilo ko hteo da ga prihvati od ostatka porodice, njega su ostavili na stepenicama manastira na Svetoj Gori. Monasi su videli dečaka i prihvatili ga među sobom.

Hranili su ga i pazili, odrastao je uz monaško vaspitanje i edukaciju, ali nije nijednom izašao van zidina manastira. Posvetio je svoj život veri, a za drugi put nije ni znao.

Mihailo je preminuo 1938. godine, sa 82 godine, bez jednog jedinog kontakta sa ženom. O njegovom poreklu se ne zna mnogo, ali se veruje da je srpskog ili rumunskog porekla, sudeći po imenu.

 

 

Jedno od mnogih pravila Svete Gore je na snagu stupilo davne 1060. godine koje je glasilo da ženama nije dozvoljen pristup Svetoj Gori. Čak i danas je ovo pravilo na snazi, te je samo muškim turistima dozvoljeno da obiđu ovo sveto mesto.

Carstvo bez krune, država bez vojske, zemlja bez žena, bogatstvo bez novca. Međutim, postojali su određena istupanja od ovog pravila. Presveta Bogorodica je jednom prilikom, ploveći sa apostolom Jovanom, zbog nevremena pristala na Atos. Pagansko stanovništvo je prihvatilo propoved njenu i ona je postala zastupnica i igumanija cele Svete Gore, koju još i nazivaju Vrt Presvete Bogorodice.

Prva žena koja je "prekršila zakon" jeste srpska carica Jelena, supruga Dušana Silnog. Ona je, navodno, bežeći od kuge koja je harala Balkanom, dobila dozvolu da uđe na Atos. Međutim, ona je zahtevala da bude nošena, kako nogom ne bi kročila na Svetu Goru. Boravila je u palati svoga muža, kraj manstira Svetog Vasiilija, koji je vodom bio odvojen od ostatka poluostrva.

 

 

Ovo pravilo je prekršeno još dva puta, jednom u 19. veku, kada je žena britanskog konzula dobila odobrenje da poseti najstariji manastir na ovom mestu Veliku Lavru Svetog Atanasija. Drugi put, usled grčkog ustanka i proterivanja Grka iz male Azije, Atos je porodicama otvorio svoje dveri, ali se te porodice nisu zadržavale dugo kako ne bi narušili svetost ovog mesta.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".