No, kada pomenemo doživotnog predsednika SFRJ, u mislima obično imamo sliku iz starijih dana, ili iz vremena Drugog svetskog rata, dok je bio predvodnik jugoslovenskih partizana.

Na sledećoj fotografiji možete videti kako je Broz izgledao kao politički zarobljenik na policijskom snimku iz 1928. godine.

Foto: Vikipedija

 

U periodu pre rata, Broz se borio za prava radnika, učestvovao u organizaciji štrajkova i postao član KPJ, zbog čega je imao problema sa vlastima.

U februaru 1928, Broz je bio jedan od 32 delegata hrvatskog ogranka KPJ na glavnoj konferenciji KPJ. Tokom konferencije, Broz je osudio frakcije unutar stranke. Među njima i one koji su se zalagali za Veliku Srbiju unutar Jugoslaviji, kao što je bio dugoročni lider KPJ, Srbin Sima Marković. Broz je predložio i da izvršni odbor Komunističke internacionale očisti ogranak frakcionaštva, a imao je podršku i delegata iz Moskve. Nakon što je predloženo da ceo Centralni komitet hrvatskog ogranka bude otpušten, novi CK je izabran sa Brozom kao novim generalnim sekretarom. Broz je uspeo da organizuje nerede na konferenciji Socijaldemokratske partije i na mnogim drugim mestima 1. maja te godine, nakon čega je bio uhapšen. Nakon hapšenja, bio je zatvoren 14 dana, a potom pušten, nakon čega se vratio prethodnim aktivnostima. Krajem juna 1928. vodio je protivrežimske demonstracije povodom ubistva vođa HSS-a u Narodnoj skupštini Kraljevine SHS. Uhapšen je ponovo u avgustu te godine, kao potencijalni komunistički terorista, nakon pretresa stana u kome su pronađeni pištolji bez dozvole, ručne bombe i municija. Nakon ovog hapšenja bio maltretiran i držan tri meseca u pritvoru pre nego što mu se sudilo u novembru 1928. godine za ilegalne komunističke aktivnosti kada je od Suda za zaštitu države osuđen na 5 godina robije, koju je izdržavao u Lepoglavi i Mariboru. Ovo suđenje je ostalo poznato pod nazivom Bombaški proces.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".