Pasulj, čorbast ili prebranac je omiljeno srpsko jelo, pored sarmi. Kada se pasulj stavi da se kuva, sve posle toga je jednostavno, ali priprema pre termičke obrade je zahtevna i iziskuje vreme. Ako želite pravilno da skuvate pasulj i da on uspe, bitno je da ga noć pre kuvanja potopite, a zatim sutradan isperete u dve vode.

Ali, postoje neki trikovi koji dosta olakšavaju proces spremanja, a on je jednako ukusan.

Prvo, pasulj više ne mora da se potapa dan ranije u vodu. Sve što treba da uradite jeste da uzmete veću šerpu, pa u nju sipajte pasulj (količina po želji) i vodu. Zatim promešajte, pa onaj pasulj koji je isplivao izvadite, jer on se neće skuvati, pošto je pokvaren. Zatim kuvajte dok ne proključa.

Foto: Profimedia

 

 

Nakon toga pasulj procedite, pa isperite, a onda napunite novom vodom. Ponovo ostavite da proključa, a zatim poklopite i ostavite da odstoji tako 40 minuta. Za to vreme pasulj će nabubriti, kao i da ste ga ostavili celu noć u vodi. Opet procedite, pa sipajte novu vodu i ostavite da provri.

Nikako nemojte da solite dok se kuva, jer će mu trebati duplo više vremena. Pasulj se soli 5 minuta pre nego što ćete ga isključiti. Kuvajte pasulj nekih sat vremena, proverite da li je mekan, pre nego što isključite. Nakon kuvanja vi možete da napravite prebranac, ali i da dok se kuva dodate suvo meso, a začine i paradajz sos (ako koristite) dodajte 5 minuta pred kraj, kao i so.

(Mondo)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".