Kada je u pitanju porođaj, jedno od glavnih pravila jeste da ne smete doći sa nalakiranim noktima.

Mnogima nije jasno zbog čega ovo pravilo važi, a dok jedni smatraju da je sasvim u redu, drugi su mišljenja da lak nikako ne može da naškodi trudnici, a ni bebi.

Ipak, postavlja se pitanje šta je pravi razlog ovakvog pravila i zašto je zabranjeno na porođaj doći sa nalakiranim noktima?

Foto: Profimedia

 

Pravi razlog leži isključivo u zdravlju i bezbednosti trudnice. Lak za nokte, na porođaju, je zabranjen iz jednog izuzetno važnog razloga - preko boje noktiju se može videti mnogo toga, od različitih promena u telu porodilje, pa sve do komplikacija nakon porođaja, a doktorima to predstavlja prvi znak da sa porodiljom, zapravo, nešto nije u redu.

Promene na noktima koje se mogu primetiti tokom porođaja važne su lekarima kako bi na vreme otkrili moguće komplikacije.

Foto: Profimedia

 

Kada su nokti porodilje bezbojni i prirodno ružičasti, sve je u redu. Ali, ukoliko dođe do promene u boji, te postanu beli, žuti ili modri - to pokazuje nedostatak kiseonika u organizmu, što je veoma opasno tokom porođaja.

Upravo zato je važno da nokti porodilje ne budu namazani, kako bi se ovakav problem na vreme otkrio, što može da bude presudno po zdravlje trudnice.

(24sedam)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".