Mladi oficir je dobio tumor, odnosno limfom na vratu, a posle lečenja i objašnjenje da neće imati svoju biološku decu, jer uopšte ne proizvodi semenu tečnost. On i supruga posle nekoliko godina usvajaju devojčicu, koja im je kada je napunila pet godina, tražila brata ili sestru. I želja joj je ispunjena, iako je izgledalo da nema ama baš nikakve šanse da bude tako.

Nikola Jovović je sa suprugom tada krenuo u borbu za potomstvo koja je bila, pa... malo je reći - epska. Takvu upornost hrabrog para, uzajamna ljubav i vera u nju mogla je da bude krunisana samo rođenjem deteta. Iako to, kako je Nikoli rečeno, nije moguće. Inače, devojčici su od njene druge godine objasnili da je usvojena, da su oni baš nju izabrali i imaju divan odnos. I to je sjajno. Ali, ona je htela brata ili sestru! I kako se to neretko dešava, život je imao drugačiji plan od onog što nije moguće. Kada je na nagovor supruge Nikola ponovo otišao da proveri spermogram pre tri godine, desila se promena.

Hemioterapija i proces usvajanja

Kako je rekao, pre toga se desilo šest ciklusa hemioterapije i 18 ciklusa zračenja, posle čega mu je stradao i kuk koji je operisao pa sad ima veštački. Supruga i on su čekali da prođu dve godine da bi mu se organizam oporavio. Tada je saznao da uopšte nema spermatozoide, što je posledica hemioterapije i zračenja. Iako su mu svi rekli da se pomiri sa tim da neće imati dece nikada, upustio se u borbu koja je trajala do 2012. godine.

- U 2013. godini smo predali papire za usvajanje i te godine smo i usvojili devojčicu. Neverovatno je da se za tako kratko vreme prođe kroz taj proces - rekao je Nikola.

Kako je rekao, 1. jula 2013. godine pojavili su se na listi usvojitelja. Posle 13 ili 14 dana je sa suprugom otišao pod Ostrog, gde im je pročitana molitva. Odmah po izlasku iz kivota Svetog Vasilija su ih pozvali. Onda su ušli u proceduru i 19. avgusta 2013. dobili ćerku koja danas ima deset godina.

Nova želja za biološkim potomstvom

Kako kaže Nikola, opet su bili pod Ostrogom i rekli su ćerki da poželi šta god hoće od Svetog Vasilija, a ona je, na veliko iznenađenje roditelja, poželela da ima brata ili sestru.

Tada su bili spremni da ponovo pokrenu proceduru za usvajanje, ali je Nikola, na nagovor supruge, otišao da proveri spermogram. Ona je bila ta koja je uvek verovala da će imati i biološko dete. Kada je dobio rezultate, u celom ejakulatu pronađen je jedan spermatozoid.

To je prvi koji se pojavio od 2004. godine.

- Tada smo supruga i ja podigli kredite, koje i dan danas otplaćujemo, raspitali smo se i saznali da je najuspešnija klinika za VTO u Pragu, otišli, sve uradili i nije se ništa desilo. Kod mene su, jednom jako bolnom metodom, vadili spermatozoide, ali do oplodnje sa jajnom ćelijom nije došlo. Ali su nam rekli, da je to nada i da dođemo da pokušamo opet - rekao je Nikola.

Zbog nedostatka finansijskih mogućnosti da ponovo idu u inostranstvo, našli su kliniku u Novom Sadu u kojoj se bave muškim sterilitetom.

- Počeo sam da pijem hormonsku terapiju koja mi je povećala broj spermatozoida na otprilike 200, ali posle druge veštačke oplodnje se opet ništa nije desilo. Kada je na red došla treća VTO, već smo bili na korak od toga da odustanemo, jer supruga nije mogla više da prolazi kroz to. Ona je podnela najveću žrtvu, jer svi ti hormoni, terapije, sve je to veliko mučenje za žensko telo. Otišli smo na kliniku i doktorka nas je odgovorila od te namere. Rekla je da će probati da iz supruginog ciklusa izvade jajne ćelije uz minimum hormona.

I onda se desilo čudo.

- Tada nastupa naša prijateljica iz crkve, donosi nam osvećenu palmu Svetog Save iz Jerusalima, i kaže: “Ja sam se setila vas kad sam bila u Jerusalimu”. Supruga i ja smo verujući, postili smo 40 dana van posta, posle je došla ta treća VTO gde je moj spermogram brojao 750.000 spermatozoida, a supruga je dobila sa minimalnim hormonima četiri jajne ćelije. I tako je došao mali Sava - rekao je presrećni otac i dodao:

- Taj broj spermatozoida se desio samo tad, kad sam postio i jeo Savinu palmu - rekao je on.

Jovovići su posle svih tortura i mučenja kroz koje su prošli, srećni i ispunjeni roditelji dvoje dece. Nikola dodaje da ništa u svom životu ne bi menjao, sve bi pustio da ide istim redosledom, kako bi dobio svoju decu. Sava je napunio dve godine, a za dalje će videti da li će ih imati još. Za sve one koji žele da se ostvare kao roditelji Nikola Jovović je dao jasnu poruku - da nikada ne odustaju.

- I ko ne može da dobije biološko dete, neka ga usvoji, jer je to potpuno isto – poručio je Nikola Jovović.

(K1 info)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".