Na današnji dan 1999. godine, za vreme NATO agresije na SRJ, pripadnici Vojske Jugoslavije zarobili su trojicu neprijateljskih vojnika.

Endru Ramirez (24) iz Los Anđelesa, Kristofer Stoun (25) iz Smit Krika i Stiven Gonzalez iz Hantsvila zarobljeni su kada su pokušali da uđu na teritoriju tadašnje SRJ iz pravca Makedonije.

Sva trojica su pripadala izviđačkoj četi američke divizije čija je baza u Nemačkoj.

Svoja zapažanja o hvatanju trojice NATO okupatora zabeležio je i general-pukovnik Nebojša Pavković, kome je general Negoslav Nikolić rekao da su trojica vojnika zarobljena u zasedi u rejonu sela Slavujevac, u blizini Preševa.

Prema Pavkovićevim rečima, negde pre ponoći usledio je poziv predsednika Slobodana Miloševića, koji je čestitao na tom uspehu i zahtevao da se prema zarobljenim vojnicima postupa korektno.

Nekadašnji generalni sekretar NATO Havijer Solana tada je novinarima rekao da im se ne sviđa ponašanje jugoslovenskih vlasti prema zarobljenim vojnicima, koji se „očito koriste u propagandne svrhe“. On je naglasio da će, ako im se bilo šta dogodi, Miloševića smatrati odgovornim.

Prema izveštajima BBC, vojnici su navodno ušli na teritoriju Srbije greškom, jer granice nisu bile precizno obeležene. Građani SAD su preneraženo primili vest da su trojicu njihovih vojnika zarobili pripadnici Vojske Jugoslavije. Sve velike televizijske stanice su počinjale jutarnje dnevnike snimcima trojice zarobljenih vojnika, koje je u svet poslao RTS.

 

 

Predsednik SRJ Slobodan Milošević je u intervjuu jednom američkom novinaru rekao da se zarobljenim vojnicima ništa neće desiti:

- Dobro se staramo o njima, zdravi su... Mi poštujemo Ženevsku konvenciju. Nećemo povrediti vaše vojnike - rekao je Milošević.

Milošević je odlučio 1. maja da oslobodi trojicu američkih vojnika.

Pavković u dnevniku opisuje da mu je Nikolić rekao da su njih trojica zarobljeni u zasedi u rejonu sela Slavujevac, u blizini Preševa.

Kada je završio razgovor, Pavković je svima koji su bili u njegovoj blizini saopštio radosne vesti, a onda je čuo aplauz.

BONUS VIDEO: