Pripravnica u jednog advokatskoj kancelariji tužila je tu firmu, jer je njen vlasnik unajmio detektivsku agenciju koja ju je pratila kako bi utvrdila da li je ona stvarno na bolovanju. Bivša zaposlena advokatske kancelarije nepravosnažno je dobila spor na varaždinskom Opštinskom sudu.

Poslodavac je zaključio da je pripravnica povredila radne obaveze i "zloupotrebila institut privremene nesposobnosti za rad" te joj je zato uručio vanredni otkaz. Zbog toga je odlučila da ga tuži.

Žena tvrdi da je bila opravdano odsutna s posla zbog bolesti, o čemu je na zakonski utvrđen način i pravovremeno obavestila poslodavca, piše Večernji list. U tužbi je navela da to zato ne može biti kvalifikovano kao teža povreda radne obaveze.

Detektiv je pratio 17 sati dnevno

Poslodavac je mislio da je zaposlena lagala da je bolesna jer joj nije odobrio godišnji odmor. Unajmio je detektiva koji je ženu pratio od 16 do 17 sati dnevno. Za taj posao detektiv je bio angažovan u razdoblju od 25. jula 2019. do 2. avgusta 2019.

Detektiv je rekao da je prema informacijama kojima je raspolagao znao kog dana će radnica posetiti svoju doktorku, pa je toga dana nadgledao ambulantu, navodi Večernji list. Zabeležio je da je žena zaista bila na pregledu. Advokatska kancelarija u kojoj je radila zaposlenoj je poslao i kontrolu bolovanja i prijavio ju je policiji. Tražili su da je pozovu na vanredni lekarski pregled zbog lekova koje je u to vreme uzimala.

Bivša zaposlena u advokatskoj kancelariji navela je da je iz kuće izlazila samo kada bi s majkom išla u crkvu na misu, na pregled kod lekara opšte prakse, na psihijatriju i u teretanu. Tvrdi da joj je lekarka preporučila da se "makne iz kuće".

Zaključak sudije je da poslodavac nije dokazao da je imao opravdan razlog za vanredni otkaz pripravnici jer privremeno odsustvo na radu zbog bolesti ili povrede nije opravdan razlog za otkaz, prenosi Večernji list.

(Večernji list)

BONUS VIDEO: