Na mestu na kojem se danas nalazi nekada je bio kružni tok, koji je dobio ime Mostar po mostu koji je svake godine odnosila nabujala Mokroluška reka.

Kroz prestonicu je tada prošao autoput, a petlja je, u početku, zbunjivala vozače, koji su morali da se priviknu i nauče da se snađu u pravom malom saobraćajnom lavirintu. U to doba, putevi sa više traka u jednom pravcu bili su novima, pa je prestrojavanje mnogim vozačima bilo velika nepoznanica.

Foto: Arhiva Novosti/V. Danilov

 

Ovaj deo grada nosio je naziv Mostar i pre izgradnje petlje, mada mnogi sadašnji stanovnici prestonice misle da je ime vezano isključivo za završetak Gazele i neobični raspored saobraćajnica koje vijugaju ispod mosta.

No, ''Mostar'' je zapravo dobio ime znatno ranije. U sećanjima starih Beograđana dugo je ostala priča kako je nekada, trasom autoputa, odnosno današnjom Ulicom Franše d’Eperea tekla Mokroluška reka. Ona je povezivala izvore iz Malog Mokrog Luga i praveći vodotok kroz ovu kotlinu ulivala se u Savu ispod današnje petlje.

Foto: Anđela Stevanović

 

Sada je ta reka kaptirana i teče ispod ulice, kroz podzemni kolektor. To je armirano-betonski tunel dimenzija 5,5 sa 5,5 metara. Voda i danas huči tuda, ali daleko od očiju Beograđana.

Mokroluška reka je krajem 19. i početkom 20. veka s proleća umela da nabuja i da odnese drveni most kojim su ondašnji varošani prelazili ka Senjaku. Kako su svake godine posle bujica nanovo morali da popravljaju most, tako su stari žitelji našeg grada ovo mesto i prozvali - Mostar.

BONUS VIDEO: