Gleb Fels važi za jednog od najvećih promotera Srbije na društvenim mrežama. U vreme korone, ovaj mladi Rus napustio je život u Engleskoj i preselio se usred planine Beljanice, kako bi se sa svojim roditeljima bavio životinjama i posvetio životu u prirodi.

Gleb govori četiri stana jezika, a uz pomoć svojih pratilaca na TikToku naučio je i srpski. Danas ima desetak ovaca, prepelice, guske, patke, mačke i konje, a brine i o bašti.

- Živim na planini. Nemam komšije. Potpuno sam izolovan. Jako je lepo, mirno i zdravo. Došao sam u Srbiju zbog korone, kada mi je prestao posao u Engleskoj. Došao sam kod mojih roditelja na planinu, da budemo u prirodi. I roditelji su mi tu - kaže Gelb.

Živeo je u Londonu, priča četiri strana jezika, a srpski je naučio preko svojih pratilaca na "TikTok-u".

- Počeo sam TikTok kada sam došao. Bio sam fasciniran prirodom ovde. Moji pratioci su komentarisali i ja sam prevodio. Kasnije sam počeo i da pričam na srpskom, a oni me i dan danas ispravljaju kada nešto pogrešim - kaže Gleb.

Gleb danas živi na Beljanici, a kako kaže, posebno mu se dopada pogled sa planine. Pored toga što je naučio srpski, Gleb se trudi da prihvati i naše običaje. Tako je naučio da igra užičko kolo, ali je i plivao za časni krst.

- Pogled mi se dopao sa Beljanice, vidi se i Rtanj, jako ga volim. Ima prelepih životinja, srne, orao, ptice, ima i divljih svinja ponekad. Čuo sam za medveda, ali ga nisam video. Ima puno snega zimi, ovde nije toliko hladno kao u Rusiji. Bilo je hladno kada sam se takmičio za časni krst. Nisam puno puta ušao u hladnu vodu u Rusiji, dok sam živeo tamo - kaže Gleb.

Ceo dan mu je ispunjen, pa ga ne zaobilazi ni težak fizički rad.

- Budim se oko pola 6 i odmah idem da hranim životinje. Ovcama da dam kukuruz, ili zimi seno. Patke, kokoške, guske... Onda doručkujem, a zatim idemo na posao. Možda radim u bašti ili pravim ogradu ili snimam za tiktok ili editujem. Oko 12 svi ručamo zajedno, hrana je iz bašte ili iz našeg domaćinstva. Odmaramo tri sata, onda oko 16h pijemo čaj i kolač, gledamo film, čitamo knjige, i na spavanje idemo oko 21 ili 22h - kaže Gleb.

Kada razgovara sa ljudima, svi veoma pozitivno reaguju.

- Mislim da su ljudi previše navikli na grad, da imaju struju, vodu, prodavnicu... Mnogo je lakše kada imaš sa nekim to da radiš, ali je najbitnije da postoji želja da to radiš. Nije lako brinuti o životinjama, uvek može nešto loše da se desi... Ne možeš na odmor ili da ideš u grad ili na praznike. Moraš stalno da čuvaš sve te životinje - kaže Gleb.

Ovaj mladi Rus kod nas je položio i vožnju, ali priznaje da nije mnogo spretan vozač.

Foto: Instagram printscreen/ glebfeels

 

- Mislio sam da će mi biti mnogo lakše da naučim srpski, ali nije bilo tako lako. Ima više padeža, ima dosta reči koji su obrnuti - kaže Gleb.

Surovo iskreno poručuje onima koji bi želeli da žive kao i on da ni malo nije lako.

- Imaćete prljave ruke, radićete mnogo, životinje mogu da vam umru ili da ih nešto pojede, usred noći morate da izađete, jer vam se ovca zaglavila u nekoj ogradi, ili pobegli su vam konji, pa morate da ih jurite u šumi - iskreno je rekao Gleb.

Foto: Instagram printscreen/ glebfeels

 

U jednom od svojih klipova Gelb je rekao da nije nikada očekivao da će biti pastir, ali je mu je to sada omiljeni posao.

- Mogu da vam kažem da je to moj omiljni posao koji sam ikada radio. Jako je umirujući i zdrav - ispričao je Gleb.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".