Mnoga domaćinstva u ovo doba godine suočavaju se sa viškom vlage u prostoru i pojavom plesni, koja ukućanima može da stvori i zdravstvene probleme. Nikolas Donitorn, menadžer službe održavanja u britanskoj korporaciji Rentokil podelio je iskustva vezana za taj problem, piše britanski "San".

Ponekad se, kaže, stvar može rešiti samo pribegavanjem skupim rešenjima, poput ugradnje odvlaživača, odnosno instaliranja ventilatora, i postavljanja posebnog gipsa za izolaciju. No, ima i jeftinijih i jednostavnijih rešenja koja mogu da ublaže problem nastajanja plesni, kako biste mogli da sanirate stanje.

- Što manje vlage proizvedete u kući, to će se stvoriti manja kondenzacija. Dakle, treba razmisliti kako ćete smanjiti nivo vlage tokom dana. Postoje neki besplatni načini za to: Češće otvaranje prozora, na primer, dok kuvate ili dok se tuširate, ili upotreba ventilatora u kupatilu. Tako ćete isušiti vlagu u kuhinji i kupatilu, odnosno neće se više zadržavati u vašem domu – kaže Donitorn. Dodaje kako je poželjno održavati ujednačenu temperaturu u domu, ako je moguće.

Foto: Profimedia

 

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da to bude između 18 i 20 stepeni, uz 50 do 60 posto vlage. 

- Setite se da, kako temperatura pada, vazduh može da zadrži manje vlage, pa je veći rizik za to da će se stvarati kondenzacija pare i vlaga u stanu, pojašnjava stručnjak. Dodao je još nekoliko jeftinih rešenja:

- Uvek poklapajte šerpe i lonce dok nešto u njima kuvate, zatvorite kuhinjska vrata prema ostatku stana i otvorite prozor u kuhinji, posebno kad kuvate neke namirnice u vodi, poput testenine, koja ispušta puno vlage u vazduh. To će doprineti i tome da se voda brže zakuva, te da zadrži toplotu, što znači da ćete trošiti manje energije za kuvanje.

Stari peškir – besplatna pomoć

Nakon tuširanja ili brijanja, starim peškirom prebrišite vlagu u kupatilu, pa se neće skupljati u vazduhu. Možete da ga osušite i u kupatilu, ako ima prozor koji može da se otvori, ili ga sušite na vazduhu, pa ga sutra opet možete upotrebiti. Na taj način sprečićete stvaranje plesni na mestima na kojima se ona najčešće stvara.

Foto: Profimedia

 

Izolacija potkrovlja

- Četvrtina toplote gubi se kroz krov ako nemate odgovarajuću izolaciju, pa razmislite o tome da je pojačate, savetuje stručnjak. To je nešto što možete da učinite sami, ali morate da pazite da ne blokirate otvore za ventilaciju. 

Izolujte krevet ljubimca 

- Ako ste vlasnik psa, ujutro ćete možda primetiti da je njegov krevet vlažan. Razlog je to da je obično postavljen na hladnim pločicama, pa toplota psa greje pod i stvara se vlaga. Zato je dobro 'izolovati' krevet kućnog ljubimca s poda, na primer tako da ispod njega postavite neku prostirku koja ne propušta vlagu. 

Odškrinite vrata ormara

- Nije retkost da u ormarima pronađete odeću koja je vlažna i miriše na plesan, posebno ako je ormar oslonjen na zid. Ako su vrata ormara zatvorena, on postaje kao hladnjak, sa hladnim i vlažnim vazduhom koji je zaglavljen unutra. Dakle, pomoći će ako vrata ormara malo odškrinete, ili postavite stoper tako da se ne mogu potpuno da se zatvore – zaključuje Nikolas Donitorn. 

BONUS VIDEO: