Neblagovremena zamena ulja dovodi do rizika od ozbiljnog oštećenja vozila, a većina ispitanika u istraživanju tada je otkrila da nasumično proveravaju nivo ulja.

Generalno pravilo je da bi ulje trebalo promeniti na svakih 5.000 kilometara, kod starih automobila, ili otprilike svakih šest meseci, iako je kod nekih modernih automobila taj rok može da bude i znatno i duži.

Foto: Jutjub printskrin/Blic

 

Mnogi proizvođači su propisali servisni interval na 30.000 km. To znači da se mali servis, odnosno zamena ulja obavlja na 30.000 kilometara.

Reč je o novijim kolima, koja koriste isključivo sintetičko ulje. Takođe, govorimo o automobilima koji su prešli “manje” kilometraže. Neki proizvođači automobila i ulja, kao i serviseri, savetuju da se skrati interval zamene kada auto pređe npr. 200.000 km.

Različiti tipovi motora koriste različita ulja, i vreme između promena ulja obično je specifičan za svaki automobil. Vozačima se savetuje da provere uputstva koje dobiju uz svoj auto da bi videli preporuke proizvođača vezane za promene ulja.

Procedura promene ulja počinje tako što se motor uključi na nekoliko minuta da bi se ulje izbistrilo i lakše isteklo. Nakon toga, auto se ponovo isključi, a staro ulje se izbacuje otvaranjem čepa koji se nalazi na dnu motora. Potom se čisti ili menja filter donji čep se vraća na mesto, i sipa se novo ulje kroz otvor na gornjoj strani motora.

Posle promene ulja treba proveriti nivo ulja i obaviti kratak test vozila pre početka dužeg putovanja.

Foto: Depositfoto/Profimedia

 

 

Istraživanje je takođe pokazalo da su Britanci ignorisali upozoravajuća svetla na komandnoj tabli, a jedan od deset ispitanika priznao je da trenutno vozi kola iako je lampica upaljena. Vozači su obično ignorisali lampicu da bi odložili odlazak kod mehaničara, dok je čak 26 posto njih znalo šta različite lampice upozorenja zapravo znače.

- Kada učite da vozite, učite osnove održavanja automobila, od toga kako da proverite nivo ulja do toga šta znače upozoravajući signali na komandnoj tabli. Čuti da toliko vozača nije zabrinuto ukoliko se ovi signali uključe, čak i ako znaju šta znače, jeste šokantno saznanje - rekao je Met Luis, predstavnik sajta Fixter.co.uk, koji je sproveo istraživanje, preneo je britanski San.

- Ako se bilo koja upozoravajuća lampica uključi, treba da odete kod mehaničara što je pre moguće. Značenje ovog signala ne može biti ništa dobro, pogotovo ako je reč o crvenom svetlu - dodao je Luis.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".