Domaću kinematografiju obeležio je legendarni glumac Velimir Bata Živojinović, koji je bi ove nedelje proslavio 90 rođendan.

Umetnik kog su svi obožavali - ne samo od Vardara do Triglava već i u dalekoj Kini - važi i za glumca s najvećim brojem uloga u domaćoj kinematografiji.

Bio je Valter, Stole u "Bici na Neretvi", trgovac perjem Mirta, oficir JNA Gvozden, koji je "drugu Titu išao na sahranu 350 kilometara peške". Iako je najpoznatiji po ulogama u partizanskim filmovima, Živojinović je ostvario i zapažene uloge u ostvarenjima čuvenih reditelja jugoslovenskog crnog talasa.

 

Foto: Arhiva Novosti

 

 

Tvrdio je da veruje računici svog naslednika Miljka Živojinovića, po kojoj je snimio 333 filmova. Neretko se šalio kako više uloga od njega ima možda neki glumac u Indiji.

Najveći aplauz za brkove

U svojim intervjuima pominjao je tokom decenija razne glumačke početke, a svoj najveći aplauz dobio je upravo na početku, tokom igranja diplomske scene. A za sve su bili krivi brkovi.

- Jedini i najveći aplauz u pozorištu, dobio sam u Narodnom pozorištu na čijoj sam sceni igrao diplomsku predstavu, junaka starca u komadu "Laža i paralaža". To što nisam znao tekst, rešeno je tako što mi je sufler sve vreme pomagao, ali smejurija je počela i završila se sa brkovima. Taj lik je imao veće brkove od Filipa Višnjića i Vuka Karadžića zajedno. Tokom cele predstave ja sam na sceni, i u jednom trenutku se zakašljem, a meni se odlepi pola brka. Zalepim ga, nastavim, ponovo se nakašljem, odlepi se druga polovina.

Foto: V. Danilov

 

 

- Opet zalepi, a publika počinje sve glasnije da se smeje. Kad sam se ponovo zakašljao i brk se ponovo odlepio, ja lepo odlepim obe polovine i stavim ih u džep. Krenuo je aplauz koji nije prestajao. I svima u sali je pao kamen sa srca jer više nisu znali šta ću s naizmeničnim odlepljivanjem jedne pa druge polovine brkova. Niko nije govorio kako sam igrao, svi su samo pričali kako sam lepo skinuo brkove i stavio ih u džep. Bilo je to moje prvo uspešno rešavanje problema na sceni - rekao je Bata u jednom intervjuu.

Foto: V. Danilov

 

 

Bata Životinja

Kao mlad glumac u Beogradskom dramskom pozorištu Bata je radio sve ono što niko nije hteo, a nekada i više. Shodno tome Soja Jovanović je u jednom trenutku izjavila: "Izdržavaš kao životinja", nakon toga je ostalo - Bata Životinja.

- Kako sam bio stipendista Beogradskog dramskog pozorišta, dođem na Crveni krst, i u tom pozorištu sam uglavnom statirao. Jer, bio je to ubistven ansambl, najbolji koji je postojao u ta dašnjoj Jugoslaviji - LJuba Tadić, Cica Perović, Sima Janićijević, Mika Vitorović, Rade Marković... I ja pored njih da dobijem glavnu ulogu? Može, ali samo ako nijedan od njih nije hteo da igra. Tako sam jedno tri-četiri puta dobio glavnu ulogu, ostalo bih prošetao po sceni, kao u "Mački na usijanom limenom krovu", gde sam igrao crnca koji pređe preko scene i ništa više.

 

Foto: Printskrin/Jutjub/ SeanL97

 

 

- A imao sam našminkanu samo onu polovinu lica okrenutu publici. Crnac, a pola crn, pola beo. I, naravno, kaznili su me zbog te nepodopštine. I čim sam počeo da snimam, najpre kod Soje Jovanović, posle kod Veljka Bulajića, u "Vlaku bez voznog reda", gde sam imao jednu od prvih većih uloga, praktično sam završio sa pozorištem - otkrio je Živojinović.

Zanimljivo je da su ga tokom karijere povre meno zvali da se vrati u pozorište, a on je odlučio da se ipak posveti filmu i serijama.

Podsećamo, porodica velikog umetnika najavila je osnivanje Fondacije "Velimir Bata Živojinović", koja će čuvati uspomenu, na velikog glumca.

BONUS VIDEO: