Bezazlena igra sedmogodišnje devojčice Nike i njenog dve godine starijeg brata Petra, u dvorištu porodičnog imanja u očevom zavičaju, zamalo je završila tragično, jer je devojčicu, dok su trčali za loptom, čak dva puta ujela zmija poskok, najopasnija otrovnica u Evropi.

Sve se odigralo pre desetak dana u selu Bjelaj, u opštini Bosanski Petrovac, kada su mališani iz Banjaluke došli u posetu dedi i baki, u pratnji roditelja, piše Banjaluka.net. Tog 2. septembra, deca su nakon prvog dana u novoj školskoj godini boravila u zavičaju. Pošto vole selo i sve ono što selo i sopstveno imanje nudi, mališani sebi veoma lako pronađu neku zabavu.

Posle ručka i pred kraj dana Nika i Petar su sa fudbalskom loptom krenuli niz dvorište, pored voćnjaka, na deo dvorišta na kojem im je otac napravio malo fudbalsko igralište. Igrajući se loptom, dodavajući je jedno drugom i trčeći za loptom deca su, prema priči njihovih roditelja, nagazila na zmiju, koja je verovatno braneći se ugrizla dva puta devojčicu Niku za skočni zglob leve noge, nakon čega su brat i sestra prestravljeni, plačeći i vrišteći, potrčali prema kući kako bi potražili pomoć.

Foto: RTL Danas printskrin

 

Niko od prisutnih nije verovao šta se dešava dok nisu videli tragove od dva ugriza poskoka, nakon čega su devojčici krpom podvezali nogu ispod kolena i istog momenta krenuli prema Domu zdravlja Bosanski Petrovac kako bi devojčici bila ukazana prva pomoć.

- Nakon što smo stigli u Dom zdravlja u Petrovac, čekala nas je spremna dežurna ekipa lekara koji su pružili Niki prvu pomoć i smestili je u kola hitne pomoći, te je uz priključenje na infuziju i u pratnji medicinskog osoblja, jednog roditelja i starijeg brata, krenula za Bihać, sa verom da će joj život biti spasen - pričaju roditelji detalje ovog događaja koji im je zamalo mogao doneti ogromnu tragediju.

Prema njihovim rečima, lekar i medicinsko osoblje, kao i vozač kola Hitne pomoći iz Bosanskog Petrovca, takođe su junaci ove priče, jer je svih nešto manje od 60 kilometara puta do bihaćke bolnice vozač hitne prešao za nepunih 20 minuta.

- Nika je ceo taj put u neizvesnost, taj put prema Bihaću gde smo očekivali spas, podnosila veoma hrabro, nije plakala i slušala je naše i savete medicinske sestre. Čim smo stigli u krug bolnice u Bihaću, uputili su nas na Odeljenje za infektivne bolesti, gde je naša Nika svojom snagom, izdržljivošću i hrabrošću, te znanjem, opremljenošću i brigom dežurnih lekara i medicinskog osoblja Odeljenja za infektivne bolesti, pobedila poskoka i preživela dva ujeda i ubrizgavanje velike količine zmijskog otrova, i koristimo ovu priliku da se zahvalimo lekarima i celokupnom medicinskom osoblju Odeljenja za infektivne bolesti Kantonalne bolnice 'Dr Irfan LJubijankić' u Bihaću - rekli su roditelji ove hrabre devojčice.

Po dolasku na Odeljenje za infektivne bolesti, lekari su odmah preduzeli sve što je potrebno, započeli su sa terapijama, pokazali svo svoje znanje, iskustvo i onu lekarsku ljudskost i želju da se spasi život čoveka, u ovom slučaju sedmogodišnje devojčice, koja je bila u životnoj opasnosti i praktično su je minuti delili od smrti trovanjem zmijskim otrovom.

Da je sve krenulo kako ne treba pokazuje i to da je Nika imala lošu krvnu sliku, posebno trombocite, što je govorilo da je otrov ozbiljno napao krv. Pored toga, cela leva noga otekla je veoma brzo, počela da dobija tamno crvenu boju, a Nika je počela da povraća, uz nesvesticu i veoma povišenu telesnu temperaturu te večeri, koja je prelazila 39 stepeni.

Lekari su, nakon brzih analiza, počeli sa davanjem seruma, odnosno protivotrova, i do jutra su devojčici morali da daju čak tri doze seruma kako bi zaustavili dalje širenje otrova po telu i ugrožavanje drugih organa. Ta celonoćna borba lekara sa opasnim otrovom poskoka, uz Nikinu hrabru podršku i podnošenje tolikog broja inekcija, uboda, vađenja krvi, lekova i drugih terapija, konačno je dala rezultat, i ovo hrabro sedmogodišnje dete narednog dana bilo van životne opasnosti.

- Briga tih ljudi u Bihaću je bila nešto posebno. Verujte da ne prođe 15-20 minuta da neko ne uđe da proveri kako je Nika, da joj izmeri temperaturu, donese potrebnu terapiju, da podršku, ohrabrenje, ponudi obrok i bilo kakvu drugu pomoć. I ovom prilikom se zahvaljujem lekarima i medicinarima bolnice u Bihaću. Hvala vam, hvala i svima onima koji su bili uz nas i podržali nas da izdržimo ove za nas veoma teške i mučne dane - ispričala je majka devojčice, Jelena.

Nakon saznanja da se nalazi van životne opasnosti, lekari u Bihaću su krenuli sa daljim terapijama, sa ciljem da ne bude posledica po njenu nogu koja je pretrpela čak dva ujeda, i koja je nakon višesatnog oticanja počela da dobija i tamnu boju, koja se srećom za nekoliko dana povukla. Nakon pet dana provedenih u Kantonalnoj bolnici "Dr Irfan LJubijankić" u Bihaću, Nika je puštena na kućno lečenje.

BONUS VIDEO:

(MONDO/Banjaluka.net)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".