Ukoliko vam se dogodi ovaj peh, potrebno je da budete spremni da odreagujete, ali i da budete smireni.

Ovi saveti će vam pomoći da vaš auto zaustavite bezbedno.

Potrebno je da zaboravite "gas", odnosno da nikako ne ubrzavate vozilo. Kako bi alarmirali druge u saobraćaju, potrebno je da upalite sva četiri pokazivača pravca.

Kočnica je, iako "otkazala", i dalje u funkciji, međutim potrebna je znatno veća sila da je aktivirate. Tako da je bitno da je pritiskate što brže i što jače.

Spuštajte stepen prenosa sve niže i postepeno ka prvoj brzini, ali nemojte da "ugušite" auto, odnosno, nije poželjno da se automobil tada i ugasi.

Foto: Jutjub printskrin/BALKAN TRUCKS

 

Ručna kočnica će ostati u funkciji, tako da je potrebno da je polako, ujednačeno podižete i aktivirate.

Ukoliko postoji zaštitna ograda, možete da se pribijete uz nju i ona će vam usporiti kretanje, ali ovaj manevar se mora pažljivo izvesti.

Ukoliko pored puta postoji mekana podloga, zemlja, trava, šipražje, možete nju iskoristiti da se se zaustavite. Međutim, ovaj način je jako opasan i ovaj poduhvat uz veliku brzinu može biti koban. Tako se preporučuje da prvo spustite brzinu do 15 kilometara na čas, a zatim skrenete polako sa puta.

Po uspešnom zaustavljanju jako je bitno da auto ne pokrenete već da što pre pozovete šlep-službu i da kvar sanirate pre nove vožnje.

BONUS VIDEO: