Snimanje filma "Boj na Kosovu" u režiji Zdravka Šotre trajalo je svega mesec dana, a jedan događaj zauvek ga je obeležio. Glavni glumac Žarko Laušević, koji je tumačio lik Miloša Obilića, umalo je poginuo tokom snimanja scene na konju. Tragedija je za dlaku izbegnuta, a o svemu tome u svojoj knjizi "Godina prođe, dan nikad" progovorio je slavni glumac.

Foto: G. Marković

 

Naime, Laušević je dobio novog konja za scenu, i od samog početka mu je delovao kao da nema posla sa tipičnim jahačkim konjem. Uverili su ga da će sve biti u redu, ali njegove sumnje u vezi sa divljom prirodom konja su se obistinile.

Foto: reprint TV Novosti

 

- Nešto kasnije se kombi, sa kamerom koji je snimala Obilića u galopu, prevrnuo u jarku, jer ga je moj pastuv prestigao. Šofer mi posle reče da su išli 60 km/h kad je primetio da ih s konjem sustižem i krećem na njih. Nisam mogao da ga zaustavim. Isprobao sam sve što sam učio u jahačkom klubu "Milicioner", na Banjici, i ništa nije radilo. Onda sam, u galopu, krenuo da se oslobađam teške opreme koja bi me mogla ubiti pri padu. Bacio sam najpre koplje, zatim i kacigu - piše Laušević i dalje dodaje:

- Konj je nasrtao na sve što bi nam se našlo na putu. Kao kroz maglu se sećam da su neki ljudi u poslednjem trenutku skakali u stranu. Shvatio sam da moram da skočim sa konja, jer se namerio da me otrese o kamion sa agregatom, koji je bio nekih pedesetak metara dalje. Možda samo par sekundi ranije sam se odupreo rukama o sedlo i odbacio unazad. Padam. Vidim ispred sebe konja, koji se brzo, nakon oslobađanja viška sa njegovih leđa, mirno zaustavio. Ležim i počinjem da osećam žmarce svuda po telu. Ne pomeram se - napisao je glumac detalje sa snimanja scene koja je mogla da se završi kobno.

Laušević je posle ponovo seo na istog konja i uspešno snimio potrebnu scenu.

Republika