Ona se zaposlila 1993. godine, dok je kompanija radila pod drugim imenom, prenosi Oddity Central.

Prvobitni poslodavac je bio upoznat da Lorens boluje od hemiplegije i epilepsije, pa joj je ponuđeno mesto prilagođeno njenom zdravstvenom stanju. Radila je kao sekretarica do 2002. godine kada je zatražila premeštaj u drugi region Francuske. Zahtev je odobren, ali novo radno mesto, kako tvrdi, nije prilagođeno njenim potrebama.

Bez obzira, firma je isplaćivala zaposlenoj punu platu narednih 20 godina. Lorens se obratila državi i organizaciji za borbu protiv diskriminacije, a kompanija Orange je 2015. godine imenovala posrednika sa zadatkom da reši situaciju.

 

 

- Biti plaćen, kod kuće, a ne raditi nije privilegija. To se veoma teško podnosi - kazala je.

Stvari se, navodno, nisu promenile, jer je plata nastavila da stiže, ali ne i radne obaveze. Advokati tužiteljke tvrde da je telekomunikacioni gigant na taj način “pokušao da je natera da ode”.

- Ona je podnela tužbu protiv firme i četvorice menadžera zbog moralnog uznemiravanja i diskriminacije na poslu u vezi sa njenim zdravstvenim stanjem - kazao je advokat.

On tvrdi da žena pati od depresije zbog teških i izolacionih okolnosti.

- Rad za osobu s invaliditetom znači da ima mesto u društvu. Priznanje. Društvene veze koje se stvaraju - dodao je.

Francuski list “La Dépêche” kontaktirao je Orange, a u odgovoru se navodi da je “učinjeno sve da Lorens radi u najboljim mogućim uslovima”. Kompanija tvrdi da je uzela u obzir ”socijalnu situaciju“ žene i da joj je neprekidno isplaćivala platu. Bio je planiran i “povratak na posao na prilagođeno radno mesto”, ali to nije ostvareno jer je redovno bila na bolovanju, navodi se.

BONUS VIDEO: