Među njima je i LJubiša Petrović koji je posle 37 godina provedenih u Švajcarskoj ipak odlučio da se sa suprugom Gordanom vrati u rodnu zemlju kada steknu uslov za penziju.

Nisu gubili vreme u međuvremenu, pa su pokrenuli nesvakidašnje gazdinstvo na kome gaje magarce, ali i nojeve. LJubiša je za medije izjavio da mu je želja da poseduje najmanje 100 magaraca.

Osim toga, na dedovini, nedaleko od Bobova, gde je i odrastao, želi da se oproba u seoskom turizmu.

U ovom kraju su Petrovići jedini koji gaje nojeve. Kako kažu, kao pilići su došli iz Zrenjanina. To je ljudima veoma zanimljivo, pa na gazdinstvu imaju i smeštaj, a do sada su ugostili i turiste iz raznih krajeva Evrope.

Nojevi su poznati po tome što ostrašćeno čuvaju mlade, pa kada imaju jaja u gnezdu, preporučljivo je da im se priđe sa kacigom na glavi, jer mogu "pošteno da kljucnu", objasnio je LJubiša. Udarac im je veoma jak, tako da čovek može da se onesvesti.

Petrovići su naveli da jaja ne žele da prodaju već će ih deliti prijateljima i rođacima. Jedno nojevo jaje je teško oko dva kilograma, a može da nahrani do 15 ljudi. Ove ptice se gaje zbog mesa, jaja, perja, ali i masti.

(RTS)

BONUS VIDEO: