У већем делу Србије данас је бити упаљен жути метеоаларм због пљускова и грмљавине, у Банату и због кошаве, сутра је цела Србије под жутим, али два региона и под наранџастим, а у петак се Банат "црвени" због јаког ветра, са олујним ударима од 100 километара на сат!

У Војводини, Подунавлју и Поморавлју кошава ће појачавати данас, а најјачи удари ветра очекују се сутра и у петак, када ће на југу Баната достизати и око 28 м/с (око 100 км/х), а на подручју Београда око 17 м/с (односно 60 км/х). За викенд краткотрајно слаблјење ветра.

Ово су последња издата упозорења Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ)

РХМЗ упозорење за данас

  • Пре подне на југозападу, југу, југоистоку и истоку землје, местимично са кишом, која се после подне очекује понегде и у централним и западним пределима.
  • Локално се очекују и плјускови са грмлјавином и количином падавина од 10 до 30 мм, локално и више.
  • У кошавском подручју дуваће умерен и јак југоисточни ветар.

РХМЗ упозорење за четвртак и петак

  • У кошавском подручју сутра и у петак дуваће умерен и јак југоисточни ветар, повремено и са олујним ударима.
  • Најјачи удари ветра очекују се: на југу Баната до 28 м/с (око 100 км/х),
  • На подручју Београда бити око 17 м/с (око 60 км/х).
  • Слабљење кошаве очекује се у петак увече и током ноћи ка суботи.

Шта значе наранџасти и црвени метеоаларми

Наранџасти метеоаларм, како се наводи на сајту РХМЗ, значи: "Време је опасно. Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе".

Црвени метеоаларм значи: Време је врло опасно. Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби.

Уз све ово, стижу нам још и облаци пуни песка из Сахаре

Метеоролог Иван Ристић, поред ових екстремних појава најавио, је и облаке који ће бити пуне сахарског песка.

- Од данас креће кошава, а у четвртак и петак се очекују најјачи удари. У Банату ће ићи и до до 100 км/х. Од суботе ветар је у слабљењу. Са југоисточним ветром долази и топао ваздух са југозапада, који са собом носи и песак из Сахаре. Облаци ће га бити пуни, тако да на оним местима где буде падала киша, биће и песка - каже Ристић.

Како је објаснио, повећан број ПМ честица у ваздуху уједно значи и да су облаци пуни сахарског песка.

- Када видите да су те ПМ честице повећане на 10 микрометара значи да је ту сахарски песак, ето тако можете знати шта се дешава у атмосфери - каже Ристић.

У недељу 30 степени па нагли преокрет

Како најављује метеоролог Иван Ристић, у наредном периоду чека нас веома турбулентно време. За викенд нас чека сунчано и топло време, међутим, у недељу долази до промене времена и свакодневних киша.

- Субота ће бити леп дан, скоро без облака, недеља за нијансу топлија од суботе. Али увече долази до преокрета, долазе облаци и могуће су непогоде. Модели прогнозирају највишу температуру и то мало преко 30 степени Целзијуса у недељу, али убрзо у поподневним часовима и пљускове и кишу праћену грмљавином, а понегде и градом. То ће уједно бити и почетак нестабилног периода - истиче Ристић на свом фејсбуку.

Како је данас рекао за "Пинк" ТВ, од недеље почиње и променљив период, када ћемо се свакодневно дружити са кишом.

- Од недеље креће променљив период када ћемо се свакодневно дружити са кишом. И трајаће током целе недеље. Савет је да очистимо одводе, у градовима кишну канализацију и корита река да не би дошло до изливања - изјавио је Ристић.

(Пинк)

БОНУС ВИДЕО: