Odavno je utvrđeno da je dobar san deo zdravog načina života, jednako kao kretanje i redovna fizička aktivnost. Odličan dušek takođe je deo jednačine za dobar odmor i bolji san.

Sada je nova studija otkrila da zbog loših dušeka ljudi mogu izgubiti dva sata sna svake noći, piše Mirror.

Dejv Gibson, stručnjak za spavanje i dobrobit i osnivač thesleepsite.co.uk, podelio je savete o pronalaženju savršenog dušeka koji će ljudima pomoći da mirno spavaju.

Saveti o dušeku trebalo bi da pomognu u poboljšanju kvaliteta sna i tome da shvatite kada ga treba zameniti, kao i kako dušek lošeg kvaliteta može uticati na više od samog sna.

Jednostavan test dušeka kojim se utvrđuje da li ga treba zameniti je da sednete na njega, tačnije na njegovu ivicu. Ako više od 50 odsto dušeka potone, morate ga zameniti. Loš san može biti uzrokovan istrošenim dušekom, ali to može uticati na druge delove vašeg tela. Dejv je otkrio da su ukočenost u vratu, ramenima i leđima takođe znakovi da bi dušek trebalo zameniti.

Foto: Shutterstock

 

- Obično, najočigledniji način na koji možete povezati bol u leđima s dušekom je kada spavate savršeno opušteno i bez bolova, a onda se ujutro probudite s bolovima u donjem delu leđa, vratu ili ramenima (ili sve troje). Ranojutarnja ukočenost takođe može biti znak da s vašim dušekom nije sve u redu - rekao je.

Dodao je i da ćete možda ustanoviti da se vaša bol pojačava kada ležite u krevetu, a zatim se smanjuje kada hodate uokolo. Međutim, to takođe može biti posledica ukočenosti u donjem delu leđa ili vratu.

- Česti prekidi sna takođe mogu biti znak da vam je potreban novi dušek, kao i stalno okretanje kako biste pronašli udobno mesto kada je vaš san inače miran i opuštajući - objasnio je.

BONUS VIDEO:

(B92)