Gardijan je nabavio kopiju Naomine knjige koja će uskoro biti objavljena pod nazivom "Nema povratka: Istina o tome šta nije u redu s politikom i kako pomeramo Ameriku napred". U njemu ona priča priču o nesrećnoj Kriket, 14-mesečnoj oštrodlakoj ptičarki koju je obučila da lovi fazane.

Noem piše, prema Gardijanu, da je uključila priču u knjigu kako bi pokazala svoju spremnost da učini bilo šta „teško i ružno“ ako je to bilo potrebno. Međutim, reakcije na priču u javnosti su žestoke.

Noem piše da je povela Kriket u lov sa starijim psima u nadi da će smiriti i disciplinovati „divljeg psa“. Umesto toga, Kriket je lovila fazane i „zabavljala se kao nikada u životu“. Na putu ka kući iz lova, Noem je zastala da porazgovara sa porodicom. Kriket izašla iz kamiona i napao i ubio nekoliko njihovih pilića, a zatim je napala i samu guvernerku Noem, tvrdi ona.

- Sve ovo vreme Kriket je prštala od ponosa i sreće - piše Noem.

Foto: Tanjug/AP

 

- Mrzela sam tog psa - piše Noem, i smatrala ju je „nepodobnim za obuku“.

- U tom trenutku sam shvatila da moram da je se otarasim. Odvela sam je do šljunkare i ubila - piše ona.

Noem takođe piše da je njena porodica takođe posedovala "gadnu i zlobnu" kozu koja je smrdela i volela da juri njenu decu. Odlučila je da i nju ubije. Piše da je koza preživela prvi hitac iz puške pa se vratila u kamion, uzela još jedan metak i ponovo ga ispalila u životinju.

Žestoke reakcije

Odlomci iz knjige odmah su izazvali kritike na društvenim mrežama, gde su mnogi postavljali fotografije svojih ljubimaca. Lincoln Project, konzervativna grupa suprotstavljena Donaldu Trampu, objavila je video na kojem se vide psi lošeg ponašanja uz poruku: „Pucanje vašeg psa u lice nije opcija“.

- Stari, povređeni i bolesni psi se humano eutanaziraju, u njih se ne puca i oni se ne bacaju u šljunčanu jamu - napisao je Rik Vilson iz Lincoln Projecta na društvenoj mreži Iks (nekadašnji Tviter). 

Noem se odbranila na društvenim mrežama.

- Volimo životinje, ali ovakve teške odluke se uvek dešavaju na farmi - rekla je ona.

- Nažalost, pre nekoliko nedelja morali smo da uspavamo tri konja koji su bili u našoj porodici 25 godina - napisala je ona. Pored toga, pozvala je čitaoce da naruče njenu knjigu ako žele "više stvarnih, iskrenih i politički nekorektnih priča koje će medijima oduzeti dah".

BONUS VIDEO: