Na Evropskom prvenstvu uboksu koje se prethodnih dana održavalo u Beogradu, do zlatne medalje stigla je ruska takmičarka Julija Čumgalakova (26).

Trenuci velike sreće, dok je na pobedničkom postolju slušala himnu svoje zemlje, prekinuti su zbog tehničke greške.

Muzika je utihnula, Julija nastavila da peva, a zatim čula nešto neverovatno - ljudi u hali zajedno sa njom nastavili su da pevaju rusku himnu.

Cela situadcija na pobedničkom postolju bila je izuzetno emotivna za rusku sportistkinju, posebno kada se ima u vidu da njenim kolegama nije dozvoljen nastup na nekim od najvećih svetskih takmičenja.

Ruski sportisti su pod sankcijama zbog rata koji traje u Ukrajini, pa je Juliji sigurno značilo što u Beogradu može da čuje himnu svoje zemlje čak i kad zakaže tehnika, iz grla navijača koji su prisustvovali njenim borbama.

Poslušajte kako je to zvučalo:

 

 

Čumgalakova je do zlatne medalje stigla nakon odluke sudija, pošto su procenili da je u finalnom meču bila bolja od domaće predstavnika. njena protivnica bila je Kristina Nađ Varga, koja je za Srbiju donela srebrnu medalju, dok su bronze pripale takmičarkama iz Bugarske i Italije.

Inače, Evropsko prvenstvo u boksu bilo je izuzetno uspešno za takmičare iz Srbije. U generalnom plasmanu prvo mesto podelile su upravo Rusija i Srbija sa po 20 odličja, ali su gosti bili uspešniji kada je reč o zlatnim medaljama. Srbija je osvojila četiri zlata, tri srebra i čak 13 bronzi.

Sa grbom Srbije na opremi do zlata su stigli Jovan Nikolić, Sara Ćirković, Natalija Šadrina i Kristina Kaluhova, srebrne medalje osvojili su Rastko Simić, Dušan Veletić i Kristina Nađ Varga, dok je najviše bilo bronzi. Do odličja su stigli još i Rade Joksimović, Omer Ahmetović, Vahid Abasov, Almir Memić, Veljko Ražnatović, Sadam Magomedov, Nina Radovanović, Dragana Jovanović, Anđela Branković, Milena Matović, Nikolina Gajić, Elma Hajrović, Sara Miljković.

(Mondo)

BONUS VIDEO: