NJegovi advokati su prvobitno osporili izveštaj patologa da je Nukenova preminula od višestrukih udaraca u glavu. Tokom suđenja, koje je počelo krajem marta, advokati Bišimbajeva su je prikazali kao osobu sklonu ljubomori i nasilju.

Međutim, na sudu nije pušten nijedan snimak koji bi potkrepio ove tvrdnje.

Tužitelji su tokom suđenja pokazali snimak koji su 9. novembra 2023. snimile sigurnosne kamere postavljene u predvorju restoranu BAU-u Bišimbajevog rođaka u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Na tom snimku se vidi kako Bišimbajev vuče Nukenovu za kosu i udara je pesnicama i nogama. Tokom tog nasilnog napada, u jednom trenutku ju je uhvatio za vrat i levom pesnicom udario u bradu. Na drugom snimku može se videti kako ju je u jednom trenutku uhvatio za kosu i odvukao u obližnju sobu. Na sudu je otkriveno da ju je tukao više od dva sata. Nekoliko sati nakon snimanja snimka, Nukenova je umrla od povreda mozga koje je pretrpela kao posledicu ovog prebijanja. 

- Bišimbajev je razbio vrata toaleta, izvukao je iz njega i nastavio je da je udara - rekli su tužitelji.

- Nakon što ju je izvukao iz toaleta, zgrabio ju je za vrat i davio. Ona je zatim ostala bez svesti - dodali su oni.

Nukenovino je beživotno telo pronađeno 10. novembra u jednoj od VIP soba u restoranu. Nakon što je pretukao svoju suprugu i gušio je do te mere da je ostala bez svesti, Bišimbajev je u restoranu u kojem se sve odigralo pojeo obrok. Umesto da je nazvao hitnu pomoći, na sudu se moglo čuti da je nazvao "vidovitog prijatelja".

Mediji su u martu ove godine pisali da je Nukenova bila Bišimbajevova treća supruga te da ju je ovaj napao kada mu je jasno dala do znanja da želi da ga ostavi. Na sudu se moglo čuti da ga je u više navrata pokušavala da ga ostavi, kao i da ju je on u više navrata bio nasilan prema njoj.

Aitbek Amangeldi, stariji brat Sultanat Nukenove i ključan svedok , rekao je za AP da je smrt njegove sestre nesumnjivo promenila stavove u Kazahstanu o porodičnom nasilju.

- LJudi promene mišljenje kada vide kako to izgleda kad neko nekoga muči - rekao je Amangeldi, referirajući se na snimke koje su puštene tokom suđenja.

- Naravno, teško mi je kad sam u sudnici, kada moram da slušam šta adokati govore. Još mi je teže kada se setim da će cela nacija čuti njihove reči. Međutim, jasno mi je da su ti prenosi edukativni materijali za advokate i borce za ljudska prava - dodao je Amangeldi.

Bišimbajev je na ročištu održanom 3. aprila izjavio da nije kriv za teško ubistvo i da je njegova supruga preminula od samopovređivanja, piše Dejli mejl. NJegovi advokati rekli su da je ona zadobila povrede mozga od kojih je preminula kada je pala i udarila glavom o WC šolju. 

- U jednom trenutku mi je rekla, "okej, sad ću da skinem pantalone." Zgrabio sam je s leđa za struk i pitao "šta radiš?". Ona je bila licem okrenuta prema WC šolji, a leđima prema meni. Zato što sam je zgrabio za struk pomislila je da želim da joj skinem pantalone i rekla je "sve ću ti sasuti u lice". Sve je to bilo agresivno i vulgarno - rekao je Bišimbajev i dodao da se u tom trenutku naljutio i pustio je. Kako kaže, ona je tad izgubila ravnotežu i počela je da pada. Prvo je udarila glavom u zid, a zatim i u WC šolju, rekao je on. 

- Bio je to snažan udarac. NJeno lice se odbilo od toaleta i ona je pala na pod. Dva udarca. Iznenadilo me. Gledao sam šta se desilo. Ležala je na podu oko 10-15 sekundi - rekao je Bišimbajev.

Suđenje Bišimbajevu, bivšem ministru ekonomije u vladi bivšeg predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, glavna je tema u Kazahstanu. To je prvo suđenje koje se prenosi na internetu, a Kazahstanci ga stalno komentarišu na društvenim mrežama. Predsednik zemlje Kasim-Žomart Tokajev potpisao je 15. aprila izmene zakona o nasilju u porodici. U čast Nukenove, zakon je nadaleko poznat kao „Sultanat zakon“.

BONUS VIDEO:

(Jutarnji list)