Danas počinju radovi na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu. Ceremoniji će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nacionalni fudbalski stadion imaće oko 52.000 sedišta i biće izgrađen po svim UEFA standardima. Stadion će se graditi po arhitektonskom rešenju Marka Fenvika, a treba da bude završen do kraja 2026. godine.

Foto: Ministarstvo finansija

 

 

Pripremni radovi na izgradnji objekata za EXPO su počeli u junu prošle godine i kako je ranije rečeno, teku po planu.

Izložba će biti održana u Surčinu, na prostoru koji je saobraćajno odlično povezan, između beogradske obilaznice i auto-puta „Miloš Veliki“, u blizini Aerodroma „Nikola Tesla“.

Na tom prostoru će, pored izložbenog prostora za EXPO i Nacionalnog fudbalskog stadiona, biti izgrađen novi Beogradski sajam, Akvatik centar i rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova.

Sam izložbeni kompleks za EXPO obuhvatiće površinu od 25 hektara, a ukupna površina izložbenih objekata biće 230.000 kvadrata bruto.

Rezidencijalni kompleks je zapravo čitav grad sa svim sadržajima za udoban boravak učesnika izložbe, a njegova površina će biti 160.000 kvadrata.

Pored ostalog, planirana je izgradnja i nove železničke pruge dužine 18 kilometara, na relaciji Zemun polje-Aerodrom "Nikola Tesla" - lokacija EXPO 2027.

 

BONUS VIDEO