Promenljivi dani sa pljuskovima i grmljavinom nas očekuju do kraja ove nedelje, a meteorolog Nedeljko Todorović najavio je vremensku prognozu do kraja maja. Prema njegovim rečima, očekuju nas svežija jutra, pa porast temperature u toku dana, a u poslepodnevnim časovima pljuskovi sa grmljavinom.

"Vreme do kraja maja meseca tipično za ovo doba godine. Znači promenljivo, jutra sveža, a danju umereno toplo s tim da bi u većini dana bilo pljuskova i grmljavine. Danas i sutra pljuskova i grmljavine biće južno od Save i Dunava, a u četvrtak i petak čak i u Vojvodini, a na jugu manje u odnosu na prethodne dane i temperatura bi bila do petka, one maksimalne dnevne negde od 19 do 24 stepena. A u subotu i nedelju 18. i 19. pretežno sunčano i za neki stepen toplije tako da bi u manjim mestima maksimalna temperatura dostigla i 27, eventualno 28 stepeni.

A onda sledeće sedmice od 20-og opet pad temperature, biće promeljivijih nekoliko dana u smislu da bude češća pojava pljuskova i grmljavina. Tako da taj ritam promenljivog, generalno promenljivog vremena zadržao bi se do kraja maja meseca, to znači da najverovatnije do kraja maja meseca ne bi bilo onih visokih temperatura od 30 stepeni. Danas pa negde do nedelje vetrovito, posebno u košavskom području. U Beogradu će biti umeren jugoistočni vetar tj. košava maksimalne brzine 50 kilometara na čas, a u južnom Banatu negde i do 70 kilometara na čas. Slabljenje vetra verovatno kratkotrajno u subotu, a pre svega u ponedeljak 20-og kad se očekuje i ozbiljnije naoblačenje s kišom", rekao je Todorović.

Upozorio je i hronične bolesnike na jednu pojavu koja bi mogla da im prouzrokuje komplikacije. U poslednjih nedelju dana događaju se promene u retromagnetnom polju, reč je o magnetnim burama. Ova pojava utiče na pojavu nekih tegoba kod manjeg broja ljudi, kao što su glavobolje, reumatični bolovi, ponegde i aritmije.

(Kurir)

BONUS VIDEO: