Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Balkanskom ulicom

OTKRILA - IMA POREMEĆAJ: Glumici se kolege smejale zbog...

Izvor: Nportal

27.12.2021.

18:54

GLUMICA koja je rasplakala sve koji su gledali film "Toma", Pauline Manov, ima poremećaj koji je sve rasprostranjeniji kod mlađih generacija, pa je ona prvi put odlučila da otkrije kako je saznala sa čim ima problem.

Kada neko ima poteškoće u čitanju, kaže se da ima disleksiju. Upravo to je poremećaj Pauline Manov sa kojim se suočila još u osnovnoj školi, kada prema njenim rečima disleksija nije postojala kao dijagnoza.

BloombergAdria.com

 

- Nemam dijagnostikovano, zato što u moje vreme, kad sam ja išla u osnovnu školu, osamdesetih godina, nije se znalo da uopšte to postoji i da može da se dijagnostikuje poteškoća u čitanju. Jednostavno se to smatralo – ne znaš da čitaš i to je to. Vežbaj više, radi više, i to je to - ispričala je glumica tokom gostovanja na "RTS-u".

Poremećaj Pauline Manov, kako sama kaže, stvorio joj je kasnije mnogo neprijatnosti tokom posla.

- Svaki put kada me neko prozove da pročitam nešto, ja se preznojavam i veoma mi je velika frka, da tako kažem. Veoma velika neprijatnost i teško mi je jako kad moram javno da čitam nepoznat tekst. Kad u tekstu naiđe duža reč – pročitam prvi slog i ne vidim ništa dalje - ispričala je glumica i istakla kako je shvatila da je disleksija poremećaj sa kojim se bori. Naime, glumica je nakon jedne emisije o poteškoćama u čitanju shvatila da i ona ima disleksiju:

- To kako su oni opisali te poteškoće, šta se čoveku dešava kada čita – ja sam na kraju rekla – Pa meni se isto ovo dešava.

- I kada imamo čitajuće probe, to je uvek velika naprijatnost jer se preznojavam i ja vidim u očima mojih kolega i reditelja, čitam im u očima da misle – kako smo se zeznuli, ko je ovu ženu pozvao. Pa ona ne ume ni da čita, a kamoli da nešto sad odglumi. I to je veoma neprijatno u početku, i onda ja to vežbam, vežbam, vežbam, da njima pokažem kako ja u stvari znam da čitam. I onda ja navežbavam čitanje. Ja glumim da čitam – ja u stvari naučim napamet i onda kao haaa, kako ja lepo čitam - rekla je Paulina.

- Šta sve tu ume da bude, pa čak ume da bude i neprijatno, ume da bude smešno, jer mozak radi - zaključila je glumica.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".