Izvor:Foto: Shutterstock
"NEMOJTE!" Konobar otkrio koja ga navika gostiju nervira
24.01.2025.
15:55
MNOGI pokušavaju da pomognu zaposlenima u restoranima ili kafićima da pospreme sto, ali postoji jedna navika koju bi trebalo da izbegavate.
Kafići i restorani su mesta gde ljudi dolaze da se opuste, uživati u razgovoru ili jednostavno pobegnu od svakodnevnog života. Konobari, koji često rade iza kulisa, igraju ključnu ulogu u tome da gostima dan bude prijatan. Iako većina gostiju donosi dobru energiju, ponekad se jave i oni sa lošim manirama koji stvaraju probleme. Zato je jedan konobar odlučio da podeli koja ga navika gostiju jako živcira, iako veruje da gosti pokušavaju da budu od pomoći, piše Ekspres.
Mnogi pokušavaju da pomognu zaposlenima u restoranima ili kafićima da pospreme sto dodajući im tanjire ili slažući posuđe. Iako ovo može da bude od pomoći u nekim slučajevima, postoji jedna navika koje bi trebalo da se odreknete. Radnik jednog restorana obratio se u videu na TikToku te se požalio na ljude koji svoje smeće stavljaju u šolje. Očigledno, ovo zapravo stvara više posla za ljude koji čiste sto.
Ostaci mogu da se zalepe za rubove šolja, pa ih je teže baciti nego što bi inače bilo. "Da vidimo hoćemo li ovim videom uspeti da promenimo neke stvari. Znam da to ne radite da bi nas živcirali, već da nam pomognete, ili da bi sto bio čist, ali pogledajte. Nikada neću razumeti je li to da nam pomognete ili je samo navika. Molim vas, ako želite da pomognete konobarima, najbolje je da ostavite to na tanjiriću ili stolu, tako da možemo da odemo u kuhinju i bez problema to bacimo", rekao je španski konobar u viralnom videu.
BloombergAdria.com
Dodao je da će tako gosti konobare poštedeti muke vađenja komadića papira. "Ovo stvarno puno pomaže konobarima. Hvala!", zaključio je konobar. Sudeći po reakcijama korisnika u komentarima, mnogi nisu bili svesni svoje iritantne navike. "Radim to da sve izgleda čisto i uredno", napisao je jedan korisnik. "Radim to i kod kuće", priznao je drugi. "Neću to više nikad raditi!", obećao je treći.
Gouret Society, jedan od najvećih gastronomskih klubova u Velikoj Britaniji, otkrio je kako je zapravo biti konobar, a sprovedena anketa otkrila je najčešće pritužbe konobara. Više od polovine njih, 53 posto, reklo je da su im gosti sa lošim manirama najveći problem. Slede gosti koji pucketaju prstima kao znak pa bučna ili ometajuća deca. No, posao konobara ima i pozitivnih strana jer gotovo polovina, 47 posto, potvrđuje da su napojnice najbolja stvar u poslu. Upoznavanje novih ljudi je na drugom mestu, dok se na trećem našla zauzetost.