Izvor:Foto: Profimedia
Tri namirnice koje nas štite od prehlade i gripa
25.01.2025.
12:34
SEZONA gripa i prehlada uzima maha, stoga mnogi ljudi traže spas u prirodnim lekovima koji će ih održati zdravima. Svi pokušavamo da se čuvamo od bolesti, ali pitanje je koliko nam to uspeva. Dok je snažan imuni sistem važan tokom cele godine, tokom hladnih zimskih meseci postaje još važniji. Dodavanje određenih namirnica punih vitamina, minerala, antioksidanasa i bioaktivnih jedinjenja vašoj ishrani može prirodno da ojača imunitet, piše Ekspres.
Stručnjaci su sproveli istraživanje da bi saznali koja hrana zaista utiče na naše zdravlje, a tri su se namirnice istakle.
Kao deo ovog istraživanja, vodeći zdravstveni stručnjak dr Šem Sing identifikovao je kurkumu, đumbir i citrusno voće kao superhranu.
Ne samo da su pristupačne i lako ih je uključiti u svakodnevne obroke, već nude i neke izvanredne zdravstvene prednosti, izvestio je Surrey Live.
BloombergAdria.com
Kurkuma: Sa svojom živopisnom zlatnom bojom i zemljanim ukusom, ovaj je začin glavna namirnica u mnogim domaćinstvima koja vode računa o zdravlju. "Popularnost kurkume je zaslužena. Sadrži kurkumin, snažno jedinjenje sa protivupalnim i antioksidativnim svojstvima koji pomaže u smanjivanju upale, koja bi inače mogla da oslabi imuni odgovor", rekao je dr Sing. Kurkuma ima blago gorak ukus sa prizvukom paprenog začina i suptilnom aromom poput senfa. Pospite je u supe, variva i pržene krumpiriće ili pomešajte sa toplim mlekom da biste napravili "zlatno mleko", omiljeni napitak koji greje srce u borbi protiv prehlade.
Citrusi: "Citrusi su s pravom prepoznati po visokom sadržaju vitamina C koji ima ključnu ulogu u podsticanju proizvodnje belih krvnih zrnaca u borbi protiv infekcija", objasnio je lekar. Citrusi su takođe prepuni antioksidanasa koji podržavaju imuni sistem, bore se protiv upala i pomažu telu da se brže oporavi. Poznati po svom pikantnom ukusu, citrusi uključuju narandžu, limun, limetu, grejp i mandarinu. Uključivanje citrusa u vašu prehranu prilično je jednostavno. Sveže kriške voća možete da dodate salatama, smutijima ili vodi za osvježavajući nalet ukusa i vitamina C ili da koristite sok ili koricu za poboljšanje preliva, marinada i peciva.
BloombergAdria.com
Đumbir: Proslavljen zbog svog toplog, začinskog ukusa, đumbir zaokružuje ovaj trio sastojaka za borbu protiv gripa. "Đumbir je nadaleko poznat po svojoj sposobnosti borbe protiv oksidativnog stresa i upala. Posebno je delotvoran u ublažavanju respiratornih infekcija i simptoma prehlade", objasnio je dr Sing. Takođe se veruje da korenasta biljka može da pomogne u smirivanju upale grla, smanjenju začepljenosti i ublažavanju mučnine. Dodavanje đumbira u čajeve ili smutije pruža jednostavan i ukusan način da iskoristite njegove zdravstvene prednosti.