Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Bakina kuhinja

BUNDEVA I ORASI: Posna pita čiji ukus nećete zaboraviti

Izvor: Nportal

28.02.2025.

14:53

VASKRŠNJI post počinje sledeće nedelje, tačnije od ponedeljaka. Tako da je ovo pravi trenutak da se spreme recepti za posne dane.

LJubiteljima slatkiša će možda biti najteže, ali ne moraju da brinu. Tu je niz posnih recepata koji će vas oduševiti. Pita sa bundevom i orasima je lagana posna pita. Ukućani će biti odušeljeni ovom zdravom poslasticom koja se brzo i lako pravi. 

Potrebno je: 

  • 800 g tankih kora
  • kilogram bundeve
  • dve kesice vanilin-šećera
  • kašičica cimeta
  • 200 g oraha
  • šolja šećera
  • suncokretovo ulje

Priprema: 

Za početak, potrebno je da rernu zagrejte na 180 stepeni. U međuvremenu očistite bundevu, pa je izrendajte i stavite u šerpu. Dodajte šećer i tri kašike ulja. Na umerenoj temperaturi mešajte, sve dok bundeva ne omekša.Onda skinite sa vatre pa umešajte mlevene orahe, cimet i vanilin šećer. Važno je da se svi sastojci lepo sjedine. Prvu koru premažite mešavinom vode i uljai prekrijte drugom korom. Onda opet premažite uljem pa stavite treću koru i rasporedite fil. Zatim zarolajte i prebacite u pleh. Postupak je potrebno ponavljati sve dok ne potroši fil. Pita se peče oko pola sata, u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Prijatno!

BloombergAdria.com

 

(Trpeza)