SEZONSKI GRIP JE PRED VRATIMA: Vitamin D ključan za jačanje imuniteta
08.09.2021.
16:37
POLAKO, ali sigurno, jesen "kuca na vrata", a sa njom i sezonske prehlade.
Zato je jako važno da povedemo računa o zdravlju, a o ishrani posebno. Hranljiv i uravnotežen obrok opskrbiće organizam vitaminima, energijom, a nutriconistikinja Natalija Kruglova savetuje koje namirnice treba uvrstiti u jesenju ishranu.
Voće i povrće
Izvori vitamina i različitih enzima potrebnih tokom sezonskih bolesti su voće i povrće. Prema tome, ishrana svake osobe treba da sadrži najmanje 500 grama voća i povrća dnevno.
Nutricionistkinja preporučuje konzumiranje sezonskog voća, poput šljiva, jabuka, breskvi i kajsija, koje su u tom periodu bogatije vitaminima i mineralima. Redovna konzumacija ovih namirnica odlična je prevencija sezonskih prehlada.
Ugljeni hidrati
Glavna stvar je da jedete uravnoteženu hranu: ne zanemarujte pravilnu, zdravu hranu i izbegavajte brzu hranu. Jedino što našem telu dodatno treba na jesen su složeni ugljeni hidrati: žitarice, hleb od žitarica, testenina, meso, riba i mlečni proizvodi.
Vitamin D
Nutricinisti upozoravaju na jednu grešku koju često pravimo tokom jeseni i zime - ne unosimo vitamin D. On utiče na brojne funkcije u ljudskom organizmu, od ublažavanja respiratornih infekcija i povećanja plodnosti do smanjenja rizika od raka dojki, pa čak i ublažavanja simptoma multipleskleroze.
Naše telo stvara vitamin D kada se izlaže UVB zracima sunca, ali kako nam vremenske prilike tokom jeseni ne idu na ruku, jedini način da ga nadoknadimo jeste unos suplemenata.
(Lepa i srećna)