Izvor:FOTO: Profimedia

SVAĐA TRESE INTERNET: Koja je gornja strana čokoladnog keksa?

Izvor: Nportal

03.03.2025.

17:25

DRUŠTVENE mreže su ponovo planule oko jedne od onih rasprava koje deluju banalno, ali se u njih uključuje pola interneta – koja je zapravo gornja strana čokoladnog keksa?

Sve je počelo na Tviteru kada su korisnici ušli u žestoku debatu. Jedni tvrde da je čokolada gore jer tako instinktivno jedemo keks, dok drugi kažu da je zapravo donja jer se tako pravi u fabrici. Usput se povela i rasprava o drugim keksima, koji su dodatno zbunili ljude svojim oblikom.

Šta kaže logika (i proizvodnja)?

Ako se oslonimo na način proizvodnje, čokoladni keks sa pomorandžom se pravi tako što se prvo formira biskvitna osnova, zatim se dodaje žele, a na kraju se sve preliva čokoladom. To znači da, tehnički gledano, biskvitna strana je gore, a čokolada dole.

Kod drugih keksa, stvar je slična – keks se peče tako da gornja strana dobije onaj prepoznatljiv reljefni print, a čokolada se dodaje na ravnu donju stranu. Dakle, i kod njih je čokolada na donjoj strani, iako mnogi instinktivno misle suprotno.

Ali ako se oslonimo na način na koji ljudi zapravo jedu ove kekse, većina instinktivno okreće čokoladu ka vrhu – što znači da u praksi i dalje traje “narodna verzija” ove dileme.