Izvor:Foto: Jutjub printskrin/artifikal

Ovako IZGLEDA dom Topalovića iz Maratonci trče počasni krug

Izvor: Nportal

05.01.2022.

08:17

“ŽAO mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti.” Da li se sećate ove izjave tokom čitanja testamenta pokojnog Pantelije?

“Maratonci trče počasni krug” je film koji se gleda po “sto puta”, smeje se na iste fore i jednostavno ne može da dosadi.

Priča jednog od najboljih ostavrenja jugoslovenske kinematografije događa se u vremenu između dva rata (1935). Film je snimljen 1982. godine u režiji Slobodana Šijana, a scenario je napisao Dušan Kovačević na osnovu svoje pozorišne predstave koja je nastala desetak godina ranije.

Familiju Topalović sačinjava šest generacija muškaraca od kojih najmlađi ima 25 godina, a najstariji 120.

Ko zna koliko ste puta, šetajući Beogradom, prošli pored nje, a da niste obratili pažnju.

Kuća u kojoj žive Topalovići i u kojoj se nalazi njihovo “Dugo konačište” nalazi se na uglu Zadarske i Srebreničke ulice na Kosančićevom vencu u centru Beograda.

Orunula i zapuštena, dvospratnica Topalovića izgleda sasvim drugačije.

Na gornjem spratu kuće pojedini prozori su razbijeni, a unutra se vidi da se zidovi ljušte, malter otpada, a u samom dvorištu poređano je mnoštvo umetničkih slika.

Za snimanje je upotrebljena kao eksterijer, a scene unutra snimane su na drugim lokacijama i studiju. U ovom dvorištu snimane su i scene dešavanja ispred kuće, pa tako i jedna od najpoznatijih scena domaće kinematografije kada Bora Todorović (Đenka) izgovara ono čuveno “Da znate da je ukusan Pantelija“.

Zanimljivosti:

Početna scena filma snimana je u Pančevu, u pitanju je zgrada nekadašnje kafane Kragujevac.

Kuća Bilija Pitona se nalazi na Topčideru, od meteorološke stanice naniže ka Rakovici.

Scena u kojoj Bora Todorović i Seka Sablić “vežbaju” za film, a on je oslovljava sa “kupačice moja”, snimana je na jezeru Trešnja koje se nalazi oko 30 kilometara daleko od Beograda, na avalskom putu.

BloombergAdria.com

Jedan deo filma je sniman u Pančevu. Scena obračuna Topalovića i Bilija Pitona je snimana u ulici Đure Jakšića, a svega dvadesetak metara odatle se nalazi trg na kojem Bora Todorović objavljuje da ponovo radi bioskop.

“Vidi tata pa to je gospodin Rajković, a šta mu je?"

Ova antologijska scena snimljena je u Košutnjaku.

Ko je Đenka?

Veruje se da je inspiracija za lik Đenke kojeg u filmu tumači Bora Todorović bio predratni čuveni snimatelj Kosta Novaković. NJegov studio nalazio se u Kursulinoj ulici, a bio je stručnjak za erotski film. NJegovo najpoznatije ostvaranje datira je "Grešnica bez greha" iz 1930. godine.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".