Izvor:Foto: Printskrin/Jutjub/ Domaći Recepti

IDEALNE UZ JOGURT: Premekane kiflice sa sirom

Izvor: Nportal

24.04.2025.

14:43

PECIVA su oduvek bila omiljeni deo menija. Domaćice su uvek spremne da spreme neku odličnu slanu ili slatku poslasticu od testa.

Premekane kiflice sa sirom su odlične za doručak uz čašu jogurta ili kao užina. Vrlo lako i  brzo se spremaju. Potrebno je malo sastojaka. 

Za testo:

  • 1 kg mekog belog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 500 ml mleka
  • 150 ml ulja
  • 2 jaja

Za fil:

  • 500 g sira
  • 1 jaje

Dodatno:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka
  • 250 g margarina

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Viljuškom izgnječite sir, pa dodajte jaje. Razmutite kvasac sa šećerom i brašnom, u malo mleka. Ostavite da se aktivira. U jednu posudu stavite prosejano brašno, so, kvasac, jaja, ulje i mleko i zamesite glatko testo.  Pokrijte i ostavite oko pola sata da naraste. Zatim premesite testo, pa ga podelite na dva dela, a onda njih na pet loptica. Svaku lopticu razvucite oklagijom na debljinu od nekoliko mm, a krug na osam delova-trouglova. Nanesite kašičicu fila na širi deo trougla, pa preklopite sa dva susedna kraja i umotajte ka vrhu. Onda ivice savijte ka unutra. Prebacite kiflice u pleh obložen pek papirom, pa ih premažite mešavinom žumanca i mleka. Izrendajte preko margarin. Ostavite na šporetu da narastu. Pecite 20 ak minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

(Trpeza)