Izvor:Foto: Shutterstock/Profimedia

NAJLEPŠI KOLAČ ZA ĐURĐEVDAN: Testo meko kao svila

Izvor: Nportal

02.05.2025.

16:25

SVETOG Georgija ili Đurđevdan slavi veliki broj Srba pored Svetog Jovana i Svetog Nikole.

U narodu se kaže "pola slavi, pola ide na slavu". Domaćice će se potruditi da na ovaj najvažniji dan u kući sve bude na svom mestu. Svoje umeće pokazuju i kroz pravljenje slavskog kolača. U tekst možete pročitati kako da napravite najlepši slavski kolač za Đurđevdan. 

Potrebno je: 

BloombergAdria.com

 

Priprema:

Zamesite glatko testo sa kvascem koje je izmrvljeno u malo mlake vode. Dodajte ostatak vode, šećera, ulja, brašna, soli, i zamesite glatko srednjetvrdo testo. Ostavite da odstoji, pa kad poraste izdvojte 1/3, a ostatak testa podelite na 5 lopti. Peta neka bude manja, jer ona ide u sredinu. Prvi deo testa razvijte u veličini kalupa i stavite na dno podmazane šerpe. Svaku loptu obradite rukama, pa pokrijte da odstoje 5 minuta, pa ih poređajte u šerpu na testo koje je stavljeno kao na slici. Najmanja lopta ide u sredinu. Od brašna i vode umesite malo tvrdog testa, pa s kalupom u obliku pečata isecite otiske i stavite na svaku lopticu u obliku krsta. Ostale figurice stavite po želji. Ostavite pokriven kolač da naraste oko 30 minuta, pa premažite žumancetom i pecite na 180 stepeni oko 1 sat. Na polovini pečenja pokrijte da vrh ne izgori jer dosta naraste.

BloombergAdria.com

 

(Trpeza)