Izvor:Foto: Instagram printskrin/lucinaspiza

RECEPT ŠOKIRAO: Torta od bureka s jagnjetinom izazvala buru

Izvor: Nportal

19.05.2025.

19:21

TREBA li vam recept za tortu koja će sve ostaviti bez teksta, a zatim izazvati opšte oduševljenje, a kod nekih neodobravanje, ne tražite dalje, pronašli smo ga za vas, jer ništa nije kao torta od bureka sa jagnjetinom.

Torta od bureka nije za svakoga, jer nije slatka nego slana, a osoba za koju je pravite treba da ima dobru dozu smisla za humor te pored toga mora biti i uvereni mesojed. Onaj ko se upusti u pripremu recepta treba da ima žicu ne samo za kuvanje i pečenje, nego i za ukrašavanje, jer torta od bureka, ako ćete je praviti po ovom receptu, na vrhu ima još i maleno dekorativno jagnje na ražnju.

Devojka koja stoji iza profila Lucina spiza, na kojem se otkrio ovaj neverovatan i viralni recept priznala je za Slobodnu Dalmaciju je da je najteži deo pripreme ove torte bio izrada jagnjeta. Kako je cela torta slana, nije dolazilo u obzir da koristi fondan smesu ili čokoladu pa je morala smisliti od čega i kako da napravi figuricu.

Rešenje je našla u komadu gaude koji je strpljivo izrezbarila nožićem u oblik jagnjeta na ražnju.

Žar je napravila od sitno seckanog kikirikija obojenog sivom i crvenom prehrambenom bojom.

BloombergAdria.com

 

Sastojci

Za burek (potrebno napraviti 2 komada)

  • 800 g mlevenog mesa
  • 700 ml kisele vode
  • 16 listova kora za pite
  • 4–6 glavica luka
  • 10 kašika ulja
  • 4 kašičice soli
  • 3 kašičice bibera (po želji smanjite količinu)

Za krem

  • 500 g kajmaka

  • 500 g krem sira

  • 200 g kisele pavlake (20% m.m.)

  • malo mleka ili jogurta (po potrebi)

Priprema

Za burek popržite mleveno meso s naseckanim lukom. Dobro usitnite meso tokom prženja kako biste dobili ujednačenu smesu. Začinite solju i biberom, a kada se meso blago karamelizuje, probajte i po potrebi dodatno začinite.

Nauljite okrugli kalup (obim 24 cm), najbolje onaj s odvojivim dnom. Položite prvu koru tako da rubovi vire izvan kalupa. Preko nje stavite drugu koru i nekoliko kašika nadeva od mesa.

Pomešajte preostalo ulje s kiselom vodom. Zalijte nadev s malo pripremljene tečnosti.

Treću koru lagano zgužvajte i položite tako da cela stane u kalup. Pospite nadevom, zalijte tečnošću i nastavite da slažete dok ne potrošite pola nadeva. Zadnju koru stavite ravno na vrh, a zatim rubove prve i druge kore preklopite prema unutra kako biste sve “upakovali”. Izbockajte površinu bureka nožem, prelijte mešavinom ulja i kisele pa pecite prvi burek na 200 °C oko 35–40 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju.

Ostavite ga da se potpuno ohladi, a s ostatkom kora i nadeva postupite na isti način.

Za krem mikserom mešajte kajmak, krem sir i kiselu pavlaku dok ne dobijete glatku smesu. Po potrebi dodajte malo mleka ili jogurta kako biste dobili željenu mazivost.

Ohlađene bureke spojite kremom u sredini da stvore jedan “torta” burek, a ostatkom krema ravnomerno premažite celu površinu. Ukrasite po želji i poslužite odmah.