Izvor:Foto: Shutterstock

JEDNOSTAVNO NEODOLJIVE: Recept za najmekše bavarske kifle

Izvor: Nportal

20.05.2025.

16:14

MIRIS toplih, domaćih bavarskih kifli nezamenjiv je i budi najlepše uspomene iz detinjstva ili putovanja.

Ove slane, rumene poslastice sa hrskavom koricom i mekanom sredinom idealne su za doručak, užinu ili kao prilog uz čorbe i piva. Iako se tradicionalno pripremaju uz duži proces, postoji brza verzija recepta koja će vas potpuno oduševiti.

Testo je gotovo za svega 15 minuta, bez čekanja da naraste – što znači da su kifle spremne za pečenje gotovo odmah! Savršen su izbor kada vam gosti dolaze nenajavljeno ili kad jednostavno nemate vremena, a želite nešto domaće i ukusno.

Sastojci za testo:

BloombergAdria.com

 

Za potapanje:

  • 1 l vode
  • 3 kašike sode bikarbone

Za posipanje:

  • krupna so ili susam (po želji)

Priprema:

U velikoj posudi sjedinite suve sastojke – brašno, prašak za pecivo, so i šećer.
Dodajte jogurt, ulje i jaje, pa zamesite glatko testo. Ako je previše lepljivo, dodajte još malo brašna.
Odmah oblikujte kiflice ili male perece – možete ih uviti ili praviti klasične štapiće.
U međuvremenu u šerpi zagrejte vodu do ključanja, pa dodajte sodu bikarbonu. Lagano spuštajte kifle u rastvor i kuvajte po 30 sekundi sa svake strane, pa vadite i ređajte na papir za pečenje.
Pospite krupnom solju ili susamom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.

(Espreso)