Izvor:Foto: Shutterstock
Šta se događa ako svaki dan jedemo pomorandže?
12.06.2025.
08:56
POMORANDŽE spadaju u jednu od najhranljivijih voćki, a mnogi se pitaju da li se preporučuje da se jedu svaki dan i šta se događa sa telom posle konzumacije?
Ovo sočno citrusno voće je bogato vitaminom C, vlaknima i snažnim antioksidansima koji pomažu u jačanju imunološkog sistema i održavanju zdravlja.
Za "Eating Vell", dijetetičarka Alisa Pačekoje otkrila koje prednosti imamo ako svakodnevno konzumiramo ovo sočno voće.
Retko ko zna da su narandže bogate vitaminom C, folatom i antioksidansima, koji jačaju imuni sistem i pomažu telu da se bori protiv infekcija. Osim toga sadrže flavonoide, posebno hesperidin, koji ima antimikrobna, antioksidativna i imunostimulirajuća svojstva.
BloombergAdria.com
- Vitamin C je mocćan antioksidans koji može da ojača vaš imunitet i smanji oksidativni stres- istakla je dijetetičarka i dodala da jedna srednja narandža sadrži 92 odsto preporučene dnevne vrednosti (DV) vitamina C i 12 odsto folata, ključnih mikronutrijenata za funkciju imunih ćelija.
Ukoliko u svakodnevnu rutinu uvrstimo jednu pomorandžu, za kožu će to biti dugoročna korist. Pačeko ističe da je vitamin C ključan za sintezu kolagena i zarastanje rana, posebno kod dekubitusa.
Kolagen, koji koži daje strukturu i elastičnost, zavisi od vitamina C. Konzumiranje hrane bogate vitaminom C tokom zarastanja rana pomaže da se popune iscrpljene zalihe ovog vitamina usled upalnog procesa, prenosi Eating Well.
Naravno, sok od pomorandže sadrži vitamine, ali i šećere. Zbog toga se preporučuje da se ovo voće jede celo, bez vlakana. Jedna srednja narandža sadrži tri grama vlakana, što je oko deset odsto preporučenog dnevnog unosa.
Voda i rastvorljiva vlakna u citrusima mogu olakšati varenje i pomoći kod zatvora. Studija je pokazala da citrusi, kao i jabuke i bobice, povećavaju prisustvo korisnih Bifidobacterium bakterija u digestivnom traktu, poboljšavajući zdravlje creva.
BloombergAdria.com
Bolesti srca su vodeći uzrok smrti u svetu, a ishrana igra važnu ulogu u njihovoj prevenciji. Više od polovine vlakana u pomorandžama su rastvorljiva vlakna, koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola, jednog od faktora rizika za srčana oboljenja. Pored toga, flavonoidi iz pomorandže pomažu u poboljšanju metabolizma lipida, smanjenju upale i regulaciji krvnog pritiska.
Iako redovna konzumacija pomorandže ima brojne zdravstvene prednosti, postoje i određeni rizici, posebno ako imate refluks kiseline ili povećan rizik od raka kože.
- Narandže su kiselije, tako da ljudi sa refluksom ili žgaravicom mogu iskusiti pojačane simptome nakon što ih konzumiraju- objašnjava Pačeko. Limun, grejpfrut i paradajz mogu imati sličan efekat.